IŞİD operasyonları ne olacak

Güncelleme Tarihi:

IŞİD operasyonları ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 01:01

Türkiye’nin Suriye sınırında Rus SU-24 tipi savaş uçağını düşürmesinden sonra, Moskova’nın özellikle askeri anlamda ciddi tedbirlere gideceğini açıklaması, Ankara’nın iki ülke arasındaki kriz havası sona erene kadar bölgede ve Suriye’de bazı sorunlarla karşılabileceği yorumlarına neden oluyor.

Haberin Devamı

Ankara-Moskova ilişkilerinde yaşanan gerginliğin, özellikle Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılan Azez-Cerablus hattını IŞİD’ten temizleyip çoğunlukla bölgedeki Türkmenler için “güvenli bölge” haline dönüştürme planının oldukça zorlanacağı değerlendiriliyor. Rusya’nın Türkiye’yi hedef alan sert açıklamalarından sonra en fazla merak edilen konulardan birisi Türkiye’nin Suriye Hava Sahası üzerinde ABD ile birlikte IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılıp katılmayacağı.

Askeri yetkililer bu operasyonların sıkça yapılmadığına dikkat çektiler. Kulislerde ise tansiyonun yüksek olduğu bu günlerde, ABD ile birlikte IŞİD’e yönelik operasyonlara katılmama görüşü ağır basıyor. Ankara bu çerçevede bir süre ABD’nin sınır hattında nasıl bir tutum takınacağını izlemekten yana. Ankara’yı rahatsız eden bir diğer konu ise Rusya’nın gelişmiş S-400 hava savunma sistemini Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne göndereceğini açıklaması oldu. Bu gelişme askeri kulislerde, “S-400’lerin Türk uçakları için çok büyük tehdit oluşturacağı kesin. Rusya bu hamle ile bölgede kendisi ve Suriye’nin hava güvenliği için ciddi bir hava savunma sistemi kurmuş olacak. Rusya kuracağı sistemle ilgili ABD’yi bilgilendirebilir” doğrultusunda değerlendiriliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!