İşadamlarının Tahran çıkarması

Güncelleme Tarihi:

İşadamlarının Tahran çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 14:29

İşadamlarının Tahran çıkarması

Haberin Devamı

 

ANTALYA (DHA) - YURTDIŞI iş forumlarının sonuncusunu kalabalık bir heyetle Tahran'da gerçekleştiren (Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) üyeleri, hem önemli iş anlaşmalarına imza attı hem de Türkiye'ye yönelik gergin atmosferde İranlılara fırtına gibi esti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarını "Bu bağlarımızı kopartıcıdır, siyasiler özenli konuşmalı' sözleriyle eleştiren Tahran Ticaret Odası Başkanı'na DÖSİAD Başkanı Gencer, "Önce İran bize karşı tutumunu düzeltsin" yanıtı verdi
Birçok Avrupa, Afrika ve Asya ülkesinde iş forumları düzenleyen DÖSİAD, İran'a çıkarma yaptı. İşadamlarından oluşan kalabalık bir heyetle İran'ın Başkenti Tahran'da bürokrasi ve iş dünyasıyla 3 gün boyunca görüşmeler yapan işadamları, Antalya- Tahran arasında önemli iş birlikteliklerinin de ilk adımlarını attı.
GERGİNLİK FORUMA YANSIDI
Türkiye - İran gerginliği DÖSİAD'ın Tahran'da yaptığı iş forumuna da yansıdı. İkili görüşmeler öncesi Tahran Sanayi Odası Başkanı Abolfazl Rahnama'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer üzerinden göndermek istediği mesaja Gencer sert cevap verdi. İran'ın sınır komşusu ve uzun bir tarihi dostluğu bulanan Türkiye'ye karşı önce samimiyetini göstermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gencer, "İran önce iki Müslüman ve kardeş ülke arasındaki sınırları ve yasakları kaldırmalıdır. Nevruzun yaklaşmasına rağmen İren Devleti Türkiye'ye charter uçuşları için hala izin vermemiştir. İran'ın bu tutumu iki ülke insanlarını derinden üzmektedir" dedi. Başkan Gencer, Nevruz tatili öncesi Türkiye'ye ek charter uçuşlarının düzenlemesi için İran tarafının gerekli izinleri vermesini istedi.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NUN SÖZLERİ
Tahran'da yapılan iş forumunda Antalyalı ve İranlı işadamları bir araya geldi. İkili görüşmeler öncesi konuşan Tahran Ticaret Odası Başkanı Abolfazl Rahnama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Münih Güvenlik Konferansı'nda söylediği 'İran, Suriye ve Irak'ı şii yapmak istiyor. Türkiye her türlü dini ayrımcılığa ve mezhepçiliğe karşıdır' sözlerine tepki gösterdi.
Rahnama, DÖSİAD Başkanı Gencer'in Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile dostluğunu bildiğini ve bunu kullanmak istediğini belirterek, "Müslüman ve komşu Türkiye'nin konuşmaları farklı olmalıydı. Bu konuşma hem Türkiye'nin menfaatlerine terstir hem bağlarımızı kopartıcı şekilde olmuştur. Siyasiler konuşmalarını özenle seçmelidirler" dedi.
DÖSİAD Başkanı Gencer, Rahnama'nın bu sözlerine sert bir şekilde yanıt verdi. "İran önce, sınır komşusu Müslüman ve aynı zamanda dostluğu tarih öncesine uzanan Türkiye'ye karşı tutumunu düzeltmelidir" diyen Gencer konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Zaman zaman Türkiye- İran arasında sorunlar yaşansa da bizim tarihe dayalı bir dostluğumuz var. Hükümetler arasında yaşananları biz işadamları yapacağımız birlikteliklerle aşacağız. Aramızdaki sınırları bizler ortadan kaldıracağız. Sağlam temeller üzerine kurduğumuz ticari birliktelikler her türlü sorunu çözecektir."
GENCER AYAKTA ALKIŞLANDI
Konuşmasında Türkiye- İran arasındaki dostluğu Kaşgarlı Mahmut'un dizeleriyle sürdüren Başkan Gencer, "Başsız Börk olmaz/ Farssız Türk olmaz" deyince salonda bulunan İranlı heyet konuşmayı ayakta alkışladı. Gencer, "İşte böyle bir dostluğu olan ülkeler her türlü sorunu aşacaktır" dedi.
DÖSİAD Başkanı Gencer Tahran Sanayi Odası Başkanı Abolfazl Rahnama'nın mesajını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ileteceğini belirtti.
'BU HALIYLA UÇARSINIZ'
DÖSİAD heyeti daha sonra Tahran Sanayi Odası Başkanı Abolfazl Rahnama'ya Döşemealtı halısı hediye etti. Gencer burada yaptığı konuşmasında, Başkan Rahnama'ya, "Eğer charter seferlerine izin vermezseniz bu uçan halıya binip Antalya'ya gelebilirsiniz" diye espri yaptı.
DÖSİAD Heyeti daha sonra İranlı iş adamları ile bir araya gelerek ikili görüşmeler yaptı.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!