İş dünyası zirve yapıp tepeden tırnağa Ankara’yı konuştu

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası zirve yapıp tepeden tırnağa Ankara’yı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 00:00

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in başkanlığındaki Ankara İş Dünyası Platformu Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve davetlilerin katılımıyla yapıldı.

İşte toplantıda konuşulanlar, açıklananlar:

Gökçek’in konuşması CHP’lileri kızdırdı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek de toplantıda kendisine özellikle CHP milletvekillerince yöneltilen eleştirileri yanıtlarken kendisinden 17 yıl önce yönetimin bıraktığı 2 milyar dolar tutarındaki borçların ödenmesi için her ay belediye gelirlerinin yüzde 40 ile 76’sının kullanıldığını belirterek, 15-20 yıl daha bunun böyle süreceğini söyledi.
Gökçek’in bu sözleri, salonda bulunan CHP milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
Çin destek verecek
Bütün dünyada metro gibi projelerin hükümetler tarafından yürütüldüğünü, hiçbir belediyenin bu projeleri yürütmesinin mümkün olmadığını belirten Gökçek, Şangay Belediye Başkanı’nın Ankara’nın EXPO 2020’ye aday olması halinde kendilerinin hem Şangay hem de Çin olarak buna destek vereceklerini söylediğini ifade etti.

Yok edilen suç merkezine sembolize emniyet binası

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, “Ankara, Avrupa’nın en güvenli başkentidir” dedi. Kentte geçen hafta MOBESE sisteminin hizmete girdiğini hatırlatan Atalay, Ankara’daki sistemin İstanbul’a oranla daha kapsamlı, daha yeni teknolojiye sahip ve daha etkili olduğunu ifade etit ve bu sistemin kentin güvenliğinde önemli rol oynayacağını söyledi.
“Çinçin Bağları gibi Ankara’nın eskiden bazı ünü olan semtleri bile şu anda en güvenli semtler” diyen Atalay, Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının sembolik olarak Çinçin Bağları semtine yapılacağını bildirdi.
Başlanan projeler
Ankara’nın hızlı bir değişim yaşadığını ifade eden Atalay, şunları söyledi:
“Ankara’da iki yeni proje şu anda hayata geçiriliyor. Türkiye’nin ilk hayvancılık organize sanayi bölgesi Çubuk ilçesinin sınırları içinde kuruluyor. Belki de burası Türkiye’de hayvancılık borsasının merkezi olacak, en etkili yer olacak. Doğrusu buna çok önem veriyoruz. Altyapı ihalesi yapıldı, altyapı çalışmaları yapılıyor. Türkiye’de hayvancılık alanındaki ilk organize sanayi bölgesi olması açısından da önemli. Diğer bir çalışma ise Gölbaşı’nda bütün tır, otobüs ve diğer araçlar olmak üzere ikinci el satışın yapılacağı ve parkın bulunacağı büyük bir otomobil şehri kuruluyor. Bunun da altyapı çalışmaları başladı.”

Toplanalım ama masraf olmasın

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bilişim fuarıyla ilgili toplantı yapılabileceğini belirtirken, “Böyle yemekli, masraflı yapmaya da gerek yok. Bu paraları oraya koyacağımız hizmetlere katkı olarak verelim. Sizin odanız gayet güzel bir oda (ASO). Oradaki çayı buradaki yemeğe tercih ederim bu hizmetleri yapmak adına” dedi.
Toplantılara üniversite temsilcilerinin de katılması gerektiğini belirten Çiçek, her konu için kendi ölçeğinde toplantı yapılması, bu toplantılara herkesin hazırlıklı gelmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda, gecenin sponsorluğunu yapan Barışkent Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın’a plaket verildi.

100 yıla göre ayar yapılmalı

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ankara’nın 2023 yılı için vizyonunun mutlaka belirlenmesi gerektiğini belirterek, bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi.
Türkiye’nin cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümüne ilişkin vizyonu olduğunu hatırlatan Çiçek, Ankara’da da bu tür bir planlama yapılması gerektiğini belirtti.
“Aksi halde şarkvari yöntemlerle bulunduğumuz vilayeti ileri götürmeye çalışırız” diyen Çiçek, bunun için yapılan toplantılarda genel söylemler yerine belirli konuların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çiçek, toplantının gündeminde yer alan Ankara’da fuar alanı yapılması, bilişim fuarının Ankara’da açılması ve EXPO 2020’nin Ankara’ya kazandırılması konularına kimsenin ‘hayır’ diyemeyeceğini ifade etti.
Üniversite motor olsun
Ankara’da 13 üniversite olduğunu hatırlatan Çiçek, bunların da kentin vizyonuna katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Çiçek, şunları kaydetti:
“Motor onlar olmalı, siyasetçi bu işe destek vermeli. Halbuki yine siyasetçiyi öne koyuyoruz, siyasetçiye de yol haritası lazım. Bilimsel çalışmaları, verileri, öngörülebilirliği, yapılabilirliği hepsini çok açık şekilde ortaya koymamız gerekir.”

Muhalefet verilen sözlerin takipçisi

CHP Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay da toplantının gündemini EXPO 2020’in Ankara’ya kazandırılması, bilişim vadisi ve Ankara’dan yurt dışına doğrudan uçuşların oluşturduğunu hatırlattı.
Bu gündem maddelerinin herkesin ortak hedefi olduğunu söyleyen Okay, muhalefet partisi olarak her türlü katkıda bulunmaya hazır olduklarını söyledi.
Okay, bu konuda toplantıya katılan bakanlar tarafından verilen sözlerin takipçisi olduklarını da kaydetti.

Ortak bilinç tamam sıra ortak akılda

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da EXPO 2020 için en uygun şehrin Ankara olduğunu belirtti.
Çin’in Şanghay şehrinde yapılan EXPO 2010’a katılmak isteyenlerin yer bulma konusunda sıkıntı yaşadığını ifade eden Kapusuz, “Bir şehre, bir ülkeye böyle uluslararası bir fuar kazandırılmış olması ne kadar önemli bir olay. Bunun sadece istenmesi değil altyapısının da oluşturulması gerekiyor. Bu konularda ortak akıl oluşturulması için birlikte çalışılması gerekiyor” dedi.
Ankara’nın gelişimi için yapılan toplantıların önemli olduğunu kaydeden Kapusuz, bu sayede ortak bilinç oluşturulabileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!