İş arayan ile işveren fuarda buluştu

Güncelleme Tarihi:

İş arayan ile işveren fuarda buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2018 16:30

İş arayan ile işveren fuarda buluştu

Haberin Devamı

 

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da iş arayan ve işveren, istihdam fuarında bir araya geldi. Türkiye İş Kurumu Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya, 1 milyon 57 bin 249 kişiyi işe yerleştirdiklerini, 1 hafta sonra TBMM'den geçecek yasa ile iş başı eğitim programlarında verilen desteğin inşaat ve sanayi sektöründe 6 aya çıkarılacağını söyledi.
Antalya Valiliği himayesinde 2013 yılından itibaren gerçekleştirilen Antalya İstihdam Fuarı (ANİF), turizm sezonu öncesi iş arayanlar ile sektör temsilcilerini Cam Piramit Fuar Alanı'nda aynı çatı altında buluşturdu. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Türkiye İş Kurumu Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen törenin ardından fuar ziyarete açıldı. Fuarda iş arayanlarla işveren bir araya gelerek, etkileşimde bulundu. Fuar alanında ağırlıklı olarak otellerin stant açtığı dikkati çekti. İş arayanlar stantlar önünde işe giriş için form doldurdu. İlginin yoğun olması nedeniyle masalarda yer bulamayan bazı vatandaşlar ise birbirlerinin sırtında form doldurdu.
'1 MİLYON 57 BİN 249 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ'
Türkiye İş Kurumu Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya, Antalya özelinde örnek bir organizasyonu olduğunu ifade etti. Turizm şehri olduğu için ağırlıklı olarak otellerin stant açtığını belirten Kaya, teşvikleri bizzat iş verenlerin ayağına giderek anlattıklarını söyledi. Kaya, İş Kurumu olarak işe yerleştirme sayılarının da oldukça iyi bir durumda olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük işe yerleştirme rakamı olarak 1 milyon 57 bin 249 kişiyi işe yerleştirdik. Yeterli mi, değil. 2018 yılında yeni bir istihdam seferberliğinin startı verildi. TBMM'de istihdam teşvik paketi inşallah haftaya torba yasayla çıkıyor. En önemli destek, iş başı eğitim programları inşaat ve sanayi sektöründe 6 aya çıkarılıyor" dedi. Antalya'da geçen yıl 34 bin kişinin işe yerleştirildiğini de kaydeden Kaya, bu sayının rekor olduğunu söyledi.
'YARISI İŞİ BEĞENMİYOR'
Kaya'dan sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediye olarak iş arayanlarla iş verenleri bir araya sık sık getirdiklerini söyledi. Gençler arasındaki işsizliğin son dönemde azaldığını kaydeden Türel, “Bizce işsizliğe çare yatırımlar artınca olacaktır. Yeni iş alanları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tek başına Boğaçayı Projesi bile binlerce insana iş alanı sağlayacak" dedi. Belediye imkanlarıyla kurslar aracılığıyla vatandaşlara eğitimler verip ara eleman ihtiyaçlarını karşıladıklarını da ifade eden Başkan Türel, “İş danışmanlık ofisimiz son derece başarılı işler yaptı. 23 bin 696 iş başvurusu olmuş. Bunların içinde 10 bin 38'i 'Belediyede iş yoksa hadi bana eyvallah' diyerek gitmiştir. 1856'sı ise 'Şurada iş var' demişiz, zahmet edip oraya gitmemiş bile. Bize gelen başvuruların ortalama yarısı iş beğenmiyor. Geri kalanlar ise işe yerleştirilmiş" dedi.
'VALLAHİ HER İŞİ YAPARIM DİYEN HİÇ BİR İŞİ YAPAMIYOR'
Vali Münir Karaloğlu da Türkiye'de işsizlik sorunu olmadığını, iş beğenmeme sorunu yaşandığını aktardı. Antalya'nın Türkiye'nin vitrini olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Ön verilere bakıldığında 2017 yılına göre 2018'in daha iyi olacağını görüyoruz. Bu da istihdama da yansıyacak. Daha çok insanımıza iş imkanı olacak. Türkiye'de iş beğenmezlik ve mesleksizlik var. Birisi geliyor 'Vallahi her işi yaparım' diyor. Onu diyen kişi aslında hiçbir işi yapamıyor. O yüzden iş başı eğitimler çok önemli" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!