İran yeni nükleer görüşme önerdi

Güncelleme Tarihi:

İran yeni nükleer görüşme önerdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 10:52

İran'ın nükleer müzakerecisi Said Celili, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkelerine, yeni tur nükleer görüşmeler yapılması için öneride bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Başkent Tahran'da İranlı diplomatlara konuşan Celili, ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya görüşme masasına dönmeleri için resmen çağrıda bulunduğunu söyledi.

Celili, davetini ne zaman ve hangi kanalla yaptığına ilişkin bilgi vermedi.

İran'ın Berlin Büyükelçisi Alirıza Şeyh Attar, Celili'nin 5 artı 1 ülkeleriyle yeniden görüşmelere başlanması için Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a mektup göndereceğini belirtmişti. Mehr haber ajansının bildirdiğine göre, Attar, "Celili, müzakerelerin formatı konusunda yakında Catherine Ashton'a bir mektup gönderecek. Ardından da müzakereler gerçekleşecek" diye konuşmuştu.

İran ve 5 artı 1 ülkeleri, Türkiye'nin ev sahipliğinde en son 21-22 Ocak'ta İstanbul'da müzakerelerde bulunmuş, ancak görüşmelerden sonuç alınamamıştı.

Haberin Devamı

Batı, İran'ın nükleer programının nihai amacının atom bombası elde etmek olduğunu ileri sürüyor, Tahran yönetimi ise programının barışçıl olduğunu belirterek iddiaları reddediyor.

YAPTIRIMLARIN ETKİSİ Mİ?

Uzmanlar, İranlı yetkililerin son açıklamalarını Tahran yönetimine yönelik uluslararası yaptırımların etkili olmaya başladığının bir işareti olarak yorumladı.

BM, nükleer programıyla ilgili olarak Tahran'a dört kez yaptırım kararı aldı ve uygulamaya koydu. ABD ve AB de BM'den ayrı olarak İran'a sıkı ekonomik ve  mali yaptırımlar uyguluyor.

AB: ÖNKOŞULSUZ GÖRÜŞMELERE AÇIĞIZ

Attar'ın açıklamasının ardından Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, Reuters'a yolladığı elektronik postada, AB'nin, güven artırıcı önlemler konusunda önkoşulsuz anlamlı müzakerelere açık olduğunu ifade etti.

Mann ayrıca, Ashton'ın Celili'ye geçen ay mektup yazdığını, ancak henüz cevap alamadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!