Irak krizi tırmandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Irak krizi tırmandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

16-19 Aralık'ta, 70 saat boyunca ABD ve İngiltere tarafından füze ve bomba yağmuruna tutulan ancak askeri anlamda en küçük bir karşılık veremeyen Irak yine kabadayılık yapmaya başladı. Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Katar TV'sine yaptığı açıklamada, Irak hava sahasına giren Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarına ateş açılarak düşürüleceğini bildirdi. Birkaç gün önce BM silah denetçileri UNSCOM heyetini bir daha ülkeye sokmayacaklarını açıklayan Irak yönetimi böylelikle krizi yeniden tırmandırmaya başladı.

ABD ve İngiltere'nin Irak'ın 36'ncı paralelin kuzeyindeki hava sahasıyla 33'ncü paralelin güneyindeki kesimi ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etmesinin BM tarafından onaylanmadığını ve bu nedenle gayri meşru olduğunu savunan Taha Yasin Ramazan bu bölgelerdeki müttefik savaş uçaklarının devriye uçuşlarını Irak'ın iç işlerine çok çirkin bir şekilde müdahale olarak niteledi. Ramazan ‘‘Hava sahamızın ihlal edilmesi halinde karşılık verme hakkımız var’’ dedi.

Ancak ABD ve İngiliz askeri kaynakları Bağdat'ın bu tehdidini çok ciddi bulmadıklarını yine de Irak uçaksavarının ateş açması durumunda kendilerini savunarak derhal karşılık verileceğini açıkladılar. Kaynaklar, devriye uçuşu yapan Amerikan ve İngiliz pilotlara askeri tehditlere güç kullanarak karşılık verme yetkisi verildiğini ve devriye uçuşlarının devam edeceğini belirttiler.

ABD ve İngiltere ile Irak arasındaki gerginlik Bağdat'ın önceki günkü bir iddiasıyla yeniden alevlendi. Bağdat müttefik uçaklarının güneydeki hedefleri bombalamaya çalıştığını ancak Irak uçaksavarının açtığı ateş sonucu isteklerini gerçekleştiremeden kaçtıklarını ileri sürdü. Amerikan makamları bombardıman iddiasını yalanlarken 2 İngiliz Tornado uçağının devriye uçuşunu tamamlayıp Irak hava sahasından çıkarken çok uzaktan Irak uçaksavar ateşiyle karşılaştığını ancak hiçbir karşılık verilmediğini bildirdi.

Bu arada, Körfez'daki gelişmeleri yakından izleyen bir Avrupalı diplomat Fransız AFP ajansına yaptığı değerlendirmede ABD-İngiliz askeri gücüyle Irak arasında pata bir durum yaşandığını ve yeni yılda önemli gelişmeler olacağını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!