Irak, BM'yi defterden sildi

Güncelleme Tarihi:

Irak, BMyi defterden sildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Irak, Birleşmiş Milletler (BM) uçuşlarını yasaklamasının ardından BM silah denetçilerinin de bundan böyle topraklarına ayak basamayacağını duyurdu.

Resmi El-Irak gazetesi, Irak'ın silahsızlandırılmasından sorumlu BM Özel Komisyonu UNSCOM ve Başkanı Richard Butler için, ‘İngiliz-Amerikan casusları ve yardakçıları bir daha Bağdat’a dönemez. ABD ve İngiltere'nin UNSCOM'un geri dönmesini istemesi en aşağılık bir taleptir, zira saldırılar bu komisyonun varlığına son noktayı koymuştur. Casusların işi bitmiştir. Amerikalılar ve İngilizler, Butler ve ekibinin mezarını kazmış ve gömmüştür. Böylece UNSCOM da yolun sonuna gelmiştir' diye yazdı.

Bağdat'ın silah denetiminde zorluk çıkardığı yolunda negatif rapor verip ‘Çöl Tilkisi’’ operasyonuna zemin hazırlayan UNSCOM'un geleceği önceki gün BM Güvenlik Konseyi'nde ele alındı ve beş daimi üye uzlaşamadıklarılar. Ath-Thawra gazetesi BM'yi eleştirip, ‘BM’deki tartışmalar asla meselenin kalbine, özüne inmiyor çünkü sorun hiçbir zaman Irak ve Güvenlik Konseyi ilişkisi olarak görülmüyor. Esas sorun Amerikalıların uluslararası kamuoyunun yüzüne patlattığı şamardır. Güvenlik Konseyi ambargoyu kaldırarak bu durumu düzeltmeli. Saldırganlardan ABD'ye alet olmadıklarını kanıtlamaları isteyerek bu durumu düzeltmeli' yorumunu yaptı.

Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'ın sahibi olduğu Babil gazetesi ise şöyle dedi: ‘Suçluların Irak’ı vurmaları, BM'nin zayıflığını ve saldırganların elinde bir silah olan UNSCOM'u BM'nin denetleyemediğini açıkça göstermiştir'

UNICEF RAPORU

Bu arada BM Çocuk Fonu UNICEF, Irak'ta ilk hasar tespit raporu yayınladı ve geçen haftaki bombardıman sonucu Basra'da beş okulun, bir çocuk yuvasının ve üç hastanenin yerle bir olduğunu açıkladı. UNICEF yetkilisi kentin su donanımının ve iletişim ağının da kısmen bombardımandan nasibini aldığını, gelecek hafta onarım çalışmalarına başlanacağını belirtti. Temiz içecek su, tuvalet bulamayan Irak halkının bombardımandan pek fazla etkilenmediği, zaten perişan bir halde yaşam savaşı verdikleri kaydedildi. UNICEF Başkanı Federico Mayor ise Irak'a atılan her füzeye karşılık bir okul yaptırılması, böylece Bağdat'ın 400 yeni eğitim kurumuna kavuşacağı çağrısında bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!