İptal ederim

Güncelleme Tarihi:

İptal ederim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Koalisyon ortaklarının bugün yapıla-cak Anayasa oylamasında ‘‘milletvekil-lerinin açık oy kullanma-ları’’ yö-nündeki tel-kinine TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'tan sert tepki geldi. Ak-bulut, ‘‘Açık kullanılan oyları iptal ederim’’ uyarısında bulun-du.

Akbulut, dün TBMM'deki oda-sında Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Akbulut, koalisyon ortakları zirvesinde alınan, ‘‘milletvekillerini denetlemek için açık oy kullanmaları’’ yönündeki kararlarının ‘‘Anayasa'ya aykırı oldu-ğunu’’ vurguladı. Akbulut, bugünkü oylama sırasında TBMM Başkanı olarak oturumu kendisi-nin yöneteceğini anımsattı ve milletvekillerinin oylarını açıktan veya göstererek zarfa koymaları halinde tavır koyacağını belirterek şunları söyledi: ‘‘Bizim tavrımızın ne olacağını Anayasa belirlemiş. Sadece Meclis Başkanı olarak benim değil, milletvekillerinin oylamada nasıl tavır göstereceğini de belirlemiş. Anayasa'nın 175'inci maddesi çok açık; ‘Anayasa değişikliği gizli oyla mümkündür' diyor. Buna herkes uymak mecburiyetindedir.’’

HUKUKÇULAR: AÇIK OY OLMAZ

‘‘Göstererek oy atma yönte-mi’’ hukukçular tarafından da tepkiyle karşılandı. Yargı çevrele-rinde, ‘‘Böyle şey olmaz. Bu ya-pılan Anayasa'ya da, ahlaka da aykırı’’ yorumu yapıldı. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden tepki göstererek, ‘‘Bu olanlar hukuksal yönden de, ahlaksal yönden de savunulamaz. Oyun yozlaştırılmasıdır. Anayasa'nın 175. maddesine aykırıdır. Örneği de yoktur’’ diye konuştu.

‘‘Hocaların hocası’’ Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer ise TBMM'de bu tür bir uygulamanın yapılmasına ihtimal bile vermediğini belirterek, uyarılarda bulundu.

İRADEYE BASKI

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, Ceza ve Ceza Usül Hukuku Bölüm Baş-kanı Prof Dr. Doğan Soyaslan da, ‘‘Göstererek oy’’ yönteminin Anayasa'nın 175. maddesine ‘‘açıkça aykırı’’ olduğunu ve FP'nin Anayasa Mahkemesi'nde dava açması halinde iptal nedeni olacağını savundu. Soyaslan'ın değerlendirmesi ise şöyle:

‘‘Anayasa değişikliği de bir kanundur. Bu kanunlara karşı Anayasa Mahkemesi'nde vata-na ihanet dışında esas yönün-den iptal davası açılamaz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!