İngiltere’yi karıştıran iddia

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’yi karıştıran iddia
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2015 12:33

Geçmişte ABD Dışişleri eski Bakanı Colin Powell’ın baş danışmanı olarak görev yapan Lawrence Wilkinson, CIA’in terör şüphelilerini İngiltere’ye ait Diego Garcia adasında sorguladığını iddia ederek büyük tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Vice News’e konuşan Wilkonson, Amerikan Merkezi İstihbarat Ajansı CIA’in Hint Okyanusu’ndaki adayı “uygunsuz” faaliyetleri için yedek bir mekan olarak kullandığını belirtti. 11 Eylül’den sonra bazı terör şüphelilerinin bu adada sorgulandığını söyleyen Wilkinson, CIA’in Afganistan’dan Polonya’ya kadar bir çok ülkede sorgu ve işkence için kullandığı buna benzer üslerinin bulunduğunu iddia etti.

Diego Garcia’da hiç bir zaman kalıcı bir CIA hapishanesi kurulmadığını belirten Wilkinson “Diğer mekanlar dolu olduğunda, ya da yeterince güvenli olmadıkları düşünüldüğünde bu ada geçici bir sorgu ya da aktarma merkezi olarak kullanılıyordu” dedi.

Wilkinson İngiltere’nin de CIA’in topraklarında gerçekleştirdiği bu faaliyetlerden haberdar olduğuna inandığnı söyledi.

İngiltere eski Dışişleri Bakanı David Miliband 2008 yılında terör şüphelilerini taşıyan CIA’e ait bazı uçakların Diego Garcia adasında yakıt alımı yaptığını kabul etmek zorunda kalmış ancak “Şüphelilerin adadayken hiç bir koşulda uçaktan çıkartılmadığını” iddia etmişti.

Wilkinson’ın iddiaları CIA’in terör sorgulamaları sırasında gerçekleştirdiği yasadışı faaliyetlerden habersiz olduğunu iddia eden İngiltere hükümetini zor durumda bıraktı.

İngiltere Parlamentosu Güvenlik ve İstihbarat Komitesi Başkanı Sir Menzies Campbell, “Wilkinson’ın iddialarının detaylı bir şekilde soruşturulacağını” söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!