İngiltere’nin en popüler ismi

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’nin en popüler ismi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 10:41

Geçen hafta İngiltere’de yeni bir İslamofobi fırtınası yaşandı.

Haberin Devamı

Babycentre isimli bir internet sitesinin 2014 yılında çocuk sahibi olan 50 bin kişi üzerinde yaptığı anket, ülkedeki en popüler erkek bebek isminin Muhammed olduğunu ortaya çıkartı.
Ve tabii bu bilgiyi güzelce süsleyip manşetlerine taşıyan İngiliz tabloidleri ülke İslam ordularının taarruzu altındaymış gibi bir hava yaratmayı başardı.

Sosyal medya ise ülkede Muhammed isminin yaygınlaşmasını kontrolsüz göçe ve “Müslümanların Avrupa’yı işgal etme planlarına” bağlayan, hatta önlem alınmazsa ülkenin yakında şeriat kurallarına göre yönetilmeye başlayacağını iddia eden garip karakterlerle doldu.

Ama aslında ülkedeki en yaygın erkek isminin Muhammed olması yeni bir bilgi değildi.

Son beş yıldır Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (ONS) yayınladığı listelerde de İngiltere’de ne kadar çok Muhammed isimli bebek olduğu açıkça görülüyordu.
Ancak Babycentre anketinin aksine bu listeler Muhammed’in farklı yazılışlarını farklı isimler olarak kabul ediyordu.
İşte bu nedenle de tüm dünyada Müslümanlar arasında oldukça yaygın olan bu isimin Mohamed, Mohammad ya da Muhammet gibi farklı yazılımları listelerde ayrı ayrı yer alıyor ancak isim liste başı olamıyordu.

Yani işin doğrusu BabyCenter yıllardır gizlenen bir gerçeği ortaya çıkartmamış, sadece ONS’in uzun süredir devam ettirdiği bir hatayı düzeltmişti.
Peki Muhammed adının ülkenin en popüler ismi olması gerçekten de İngiltere’nin bir Müslüman akını ile karşı karşıya olduğu anlamına geliyor mu?
Elbette hayır.

* * *

Günümüzde İngiltere’deki erkek çocuklarının yüzde 2’sinin isminin Muhammed olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu durum ülkedeki Müslümanların sayısının çokluğuna değil, bir çok Müslüman anne babanın ilk oğullarına Muhammed adını vermeyi seçmesine bağlanıyor.
Aslında İngiltere’de doğan bebeklerin sadece yüzde 9 ila yüzde 10’u Müslüman ailelerden geliyor. Ancak diğer dinlerden gelen ailelerin aksine Müslümanlar erkek çocuklarına verdikleri isimler konusunda biraz tutucu ve gelenekçi davranmayı seçiyor.

Yani Hıristiyan, Musevi ve Hindu İngilizler çocuklarına daha önce duyulmamış ya da en azından geniş ailelerinde henüz kullanılmamış isimler vermek için birbirleri ile yarışırken, Müslümanlar babaları, dedeleri ve yeğenleri de aynı adı taşıyor olsa da oğullarına Muhammed adını vermekten vazgeçmiyor..
Tabii bu tercih sonucunda ülkede adı Muhammed olan çocukların sayısı hızla artıyor ve göç ile ilgili korku yaratmayı pek seven bazı gazeteler de ismin popülaritesinin gerçekte neden kaynaklandığını önemsemeyip bunu ülkenin Müslümanlaşmasının net bir işareti olarak lanse ediyor.

* * *

Aslında İngiltere’deki bebek ismi listelerinde Muhammed’in birinci sırada yer almasını istemeyenlerin (Bu durum onların hayatını nasıl etkiliyor anlamak oldukça güç tabii ama) bu durumu sona erdirmek için yapabileceği çok basit bir şey var.

Yeni doğan bebeklerine çeşit çeşit isimler vermek yerine George, John ya da Oliver gibi tek bir geleneksel isim üzerinde anlaşabilirler.
Eğer onlar da isimler konusunda Müslümanlar kadar tutucu davranmaya başlarsa sadece bir yıl içinde ülkedeki popüler isim listelerinin başına Hıristiyanlık kökenli İngilizce isimler yerleşir ve bütün bu saçma sapan tartışmalar da bir daha gündeme gelmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!