İnegöl’ün 'örtü altı' hazinesi

Güncelleme Tarihi:

İnegöl’ün örtü altı hazinesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2018 11:57

İnegöl’ün 'örtü altı' hazinesi

Haberin Devamı

 

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)- BURSA’nın İnegöl ilçesinde örtü altı üretim yıl boyu sürüyor. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, İnegöl’de şu anda 80 dönümlük alanda yapılan örtü altı tarımı önümüzde 5 yılda en az 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Örtü altı tarımın ekolojik koşulların kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak ürünlerin yetişme döneminin uzatılmasına ve mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağladığını belirten İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, böylelikle birim alandan daha yüksek verim alındığını ve küçük alanların ekonomik olarak daha iyi değerlendirildiğini söyledi. Ekren, İnegöl’de bu alanında daha da yaygınlaşması için müdürlük olarak bir dizi çalışmalara imza attıklarını söyledi.

ÖRTÜ ALTINDA SEBZE VE MEYVE 

İnegöl’de örtü altı yetiştiriciliğinin Cerrah, Edebey ve Çeltikçi Mahallelerinde daha fazla yapıldığını belirten Ekren, “Cerrah ve Edebey mahallesi civarında yoğun olarak seracılık yapılmaktadır. Bunların haricinde Kurşunlu, Kayapınar, Kıran gibi yerlerde de seralar mevcut. Özellikle yaz sezonunda domates ve salatalık daha yoğun olarak yetiştirilmektedir. Kış sezonunda da marul, yeşil soğan gibi farklı yeşillikler yetiştirilmektedir. İnegöl’deki seralar genellikle alçak tünel soğuk sera tipindedir” dedi.

RİSKLER DAHA AZ

Tarım sektörünün üstü açık bir sanayi olduğunu ifade eden İbrahim Ekren, “O yüzden riskler her zaman yüksektir. Meyvecilik sektörü İnegöl’de ağırlıklı olduğu için bunu daha fazla görüyoruz. Ama örtü altı işin içine girdiği zaman dış iklim şartlarından etkilenme oranı daha zayıf olduğu için ürün yetiştirme olasılığı daha yüksek. O yüzden çiftçilerimiz birim alandan daha fazla verim ve gelir elde edebiliyorlar” diye konuştu.

SERACILIĞI DESTEKLİYORUZ

Genç Çiftçi Desteklemelerinden bugüne kadar 17 kişiye hibe desteği verdiklerini belirten Ekren, “Biz de bu işi İnegölümüzde daha fazla geliştirme açısından farklı çalışmalar ve girişimlerin içerisinde yer alıyoruz. Bu anlamda iki yıldır uygulanan Genç Çiftçi Desteklemelerimiz var. Genç Çiftçi Desteklemeleri kapsamında 2016 yılında 10 kişiye birer dönümlük, 2017 yılında da 7 kişiye birer dönümlük sera kurulumu sağladık. Bu şekilde seracılığı arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. İnşallah 2018 yılında verebildiğimiz kadar desteği vermeye çalışacağız” dedi.

BAKANLIĞIN DESTEKLERİ SÜRÜYOR

Müdür Ekren, “Bakanlığımızın da bu konularda hibe projeleri mevcut. TKDK dediğimiz IPARD projeleri kapsamında örtü altında tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğiyle ilgili hibeler var. Bu projelerle de sera kurulabiliyor. Ayrıca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında da daha öncesinden seracılıkla ilgili destekler veriliyordu. Ancak burada alternatif enerji kaynakları tarafından ısıtılmasıyla ilgili bir şart vardı. En son çıkan tebliğle beraber bu şartta kaldırıldı. Normal yüzde 50 hibeli yüksek tünel seralarda kurulabiliyor. Vatandaşlarımız bu tarz hibe projeleriyle de müracaat edebilirler” diye konuştu.

ÜÇ KATINA ÇIKACAK

Şu an İnegöl’de 80 dönümlük alanda seracılığın yapıldığını ifade eden Ekren, “Biz bu işi daha büyük alanlara hitap edecek şekilde yaygınlaştırmak istiyoruz. Onun için çalışmalar yürütüyoruz. Peyderpey her yıl çiftçilerimize bu konuda bilgilendirmeler de yaparak, teşvik etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında İnegöl’de bu işi en azından 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

ÇOK KISA SÜREDE KAR GETİRECEK PROJELER

Ekren, “Günümüz sorunlarından bir tanesi de tarım alanlarının azalması ve parçalanması. Biz burada amacımız öncelikle çiftçilerimizin ürettiği ürünlerde çeşitliliği arttırmak. Tarım alanları daralınca burada en uygun sektör örtü altı oluyor. Daha az birim alanlarda yüksek verim alınabiliyor. Ve riskleri minimize ettiği için örtü altını vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. İnegöl’ümüzde bunun çok güzel örnekleri de mevcut. Özellikle Cerrah, Edebey ve Çeltikçi Mahallelerinin olduğu bölgede yoğun olarak yapılıyor. İnegöl’ün çileği meşhur. Bu anlamda bir üreticimiz katlı sistem çilek serası kurdu. Yatırım maliyetleri belki yüksek ama emin olun geri dönüşü çok kısa sürede sağlayarak, kar edilebilecek projeler” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!