İnegöl'de elma hasadı sancılı başladı

Güncelleme Tarihi:

İnegölde elma hasadı sancılı başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2017 14:16

İnegöl'de elma hasadı sancılı başladı

Haberin Devamı

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) -BURSA’nın İnegöl İlçesi'nde çeşitli kırsal mahallelerde toplam 12 bin dekar alanda üretilen elmanın hasadı sancılı başladı. Fiyatların düşük olmasının yanı sıra düşük rekolte de üreticiyi üzdü. İnegöl’ün Çeltikçi Mahallesinde elma hasadı yapan Kayapınar Mahallesi Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Ertek, elmanın hem fiyatıyla hem de rekoltesiyle yüzlerini güldürmediğini söyledi. Rekolte yüzde 40’lara kadar düşerken, elma kilosu 85 kuruştan alıcı buluyor.

"ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ"

Çeltikçi Mahallesi'ndeki tarlasında elma hasadı yapan Kayapınar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Ertek, “Elma hasadına başladık. Sıcakların ve kışa girmeden önce soğukların etkisiyle ürün hasadını yerden toplamak suretiyle yapıyoruz. Sıkıntı yaşıyoruz. Bizler sahipsiziz, üvey evlat muamelesi görüyoruz. Diyorlar ki, üretim yap. Ürettik işte. Ama elma dalında 85 kuruştan alıcı buluyor. Oysa dal maliyeti elmada 1 liraya tekabül ediyor. Ziraat Odaları ve İlçe Tarım Müdürlükleri bu feryadı artık duymalı" dedi.

ÜRÜNLERİN YARISI YERE GİDİYOR

Rekoltenin düştüğünü aktaran Ertek, “Ürünlerin yarısı yere gidiyor. Üstünde kalan 1. sınıf meyve olsa da karşılığını alamıyoruz. Elmada biraz olsun rekabet var, ama armut dalında kalacak diye düşünüyoruz, çünkü arayıp soran yok. Sonumuz ne olur bilmiyoruz. Tarım Bakanlığına sesimizi duyurmak istiyoruz. Herkes bu işlerde elini taşın altına soksun. Milletin, çiftçinin bankalara borçları var. Bazılarına erteleme çıktı, ama buralara yok. Olumsuz hava koşulları her tarafı vurdu da burayı vurmadı mı? Yüksek rakamlarda dolu hasarımız var. Devletin bu işlere el atmasını bekliyoruz. Yağışlar, sıcaklık, dolu etkileri, verimi, güzelliği, kaliteyi düşürdü. Mazot 5 lira, gübre malum söylemeye dilim varmıyor, ilaçlar her sene yüzde 20 zamlanıyor, işçilikte her işçinin günlük maliyeti 75 lira. Elmanın en az 1,5 lira olması lazım. Belki satılmayacak, dökülecek. Yazık, günah” diye konuştu.

REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ

Çeltikçi Mahallesi Muhtarı Rıdvan Uslu ise, “Hasadın yüzde 50 gibi eksik olması, elma fiyatlarının düşük olması bizi mağdur ediyor. Bizim maliyetimiz zaten 1 lira. Çiftçi olarak şu an para kazanamıyoruz. Rekolte düşük. 55-60 ton toplanan bir bahçeden bugün 25-30 ton gibi elma toplanıyor. Bu da ilaç maliyetini anca çıkarıyor. İşçiliği nerede, mazotu nerede, gübresi nerede… Vatandaşın zaten bankalara borcu var. Ertelenmezse çiftçinin işi çok zor. Tarla satmak zorunda kalacak, ama ipotekli olduğu için satamayacak. Devletimizden, Tarım Bakanlığından çiftçiye kolaylık sağlanmasını bekliyoruz. Maliyetler çok yüksek. İşçi  yevmiyesi 75, mazot 5 lira, gübre aynı, ilaçlar yüzde 30 zamlı. Bir ilaç 250-300 lirayken 350-400 liraya çıkıyor. Destek bekliyoruz. Hiç olmazsa bankalara olan borçların ertelenmesi vatandaşa biraz nefes aldırır. Benim köyümde borçlu varsa, İnegöl’ün tüm köylerinde var demektir. Çevre bölgelerde ertelenip de İnegöl’de ertelenmezse vatandaş dar duruma düşer. Devletten yardım bekliyoruz. Tüccarlar gelmiyor, fiyatlar düşük oluyor. 85 kuruşa elma satılıyor, oysa maliyeti 1 lira. Bize hamallık kalıyor” dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!