Tuvalet baba

Güncelleme Tarihi:

Tuvalet baba
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2008 00:00

19 Kasım’ın Dünya Tuvalet Günü olduğunu biliyor muydunuz? Kim mi demiş? Bizatihi Dünya Tuvalet Birliği Başkanı Singapurlu Jack Sim. Bu adam cebinden 500 bin dolar harcayarak Dünya Tuvalet Örgütü’nü kurdu. Bu örgüt, Türkiye dahil 46 ülkede örgütlü. Bu yılki Olimpiyatlar için Pekin’e şart koşulan temiz tuvaletleri bile o denetliyor. National Geographic uzun bir belgeselini hazırladı. Lien Vakfı gibi önemli bağışçılar toplamaya başardı.

Bu bağışlarla Aceh, Sri Lanka gibi yerlere yüz binlerce dolarlık tuvalet yardımı yaptı.

Bay Sim kaç yaşındasınız, ne eğitim aldınız?

- Artık 51’im. Emlak uzmanıyım ve emlak yatırımlarında işlerim var.

Tuvaletler konusunda bir dünya örgütü kurmak aklınıza nereden geldi?

- 40 yaşında ekonomik özgürlüğüme kavuştum ve daha farklı tatminlerin peşine düştüm. Son kullanma tarihim gelmeden beni tatmin edecek bir şeyler bulmam gerekliydi. Tuvaletlerin ve sağlık tesislerinin ihmal edilmiş olduğunu fark ettiğimde halk tarafından çok iyi karşılanan Singapur Tuvaletler Derneği’ni kurdum. Sonra fark ettim ki dünyada bir merkeze bağlı olmayan 15 farklı tuvalet birliği var. Ben onlara Dünya Tuvalet Organizasyonu’nu kurmayı önerdim ve hepsi kabul edip katıldı. Şu an 46 ülkede 102 üyemiz var ve h l büyüyoruz.

Yok yani bu fikir aklınıza tam olarak nerede, nasıl geldi?

- Tuvaletin bir tabu olduğunu ve insanların bu konu hakkında konuşmaktan rahatsız olduğunu fark ettim. Kirli tuvaletlere sebep olan şeylerin kötü tasarım ve eğitimsiz çalışanlar olduğunu anladım. Tüm bu konulara değinirsek temiz tuvaletlere sahip olabilirdik. Ayrıca dünyada 2,6 milyar insanın tuvaleti olmadığını öğrendim. Bu çok tuhaftı ve hayatımın kalanını bu konuya harcamaya karar verdim.

Zengin misiniz, bu uğurda ne kadar para harcadınız?

- Zengin denilemez ama yeterince param var. 2004’ten beri Dünya Tuvalet Organizasyonu’nda tam zamanlı olarak ücretsiz çalışıyorum. Son 10 yılda kişisel servetimden 500.000 dolar harcadım.

Evli misiniz ve aile fertleri bu konuya nasıl yaklaştı?

- Evliyim ve karım ve çocuklarım bu işi yaptığım için çok mutlu. Ben de evlatlarıma hayatın para kovalamaktan ibaret olmadığını gösterdiğim için mutluyum.

Sizinkinin yanında mütevazı kalsa da Türkiye’de de bir tuvalet derneği var, başkanı İmdat Habib. Tanır mısınız?

- Evet, kendisini tanırım ve tekrar görüşmek isterim.

Hiç alaturka tuvalet gördünüz mü?

- Görmedim fakat Malezya ve Singapur’daki Müslüman tuvaletleri gibi olmalı: Düz tabanlı ve anal yıkama borusu olanlar. Bu kültürel bir konu. İnsanlar kendi normlarına uyum sağlar.

Tuvaletler hakkında gelecek hedefleriniz nelerdir?
/images/100/0x0/55eb3461f018fbb8f8b22544


- Tuvalet ve hıfzıssıhha konusunu küresel olarak geliştiriyoruz. Her eve tuvalet istiyoruz ve gittiğimiz her yerde hastalık yaymayan, su kanallarını kirletmeyen, kalıcı, güvenli ve temiz tuvaletlere sahip olmalıyız.

TÜRK TUVALET DERNEĞİ

Kendisini çok severiz

Türkiye’de bulunan Tuvalet Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı İmdat Habib, Jack Sim’in 2009’da Türkiye’ye geleceğini söylüyor: Jack Sim’le 2004’ten beri tanışıyoruz. Kendisiyle sürekli temas halindeyiz. 2009 Tuvalet Zirvesi’ni Türkiye’de yapacağız. O zaman İstanbul’a gelecek. Geçen sene Davos’a çevre ödülü almaya giderken de uğrayacaktı, aksilik oldu.

DÜNYA TUVALET KOLEJİ’NİN DERSLERİ

Tuvalet tasarımı kursu

Profesyonel kenef temizleyici kursu

Ekolojik hıfzıssıhha kursu


DÜNYA TUVALET ZİRVELERİ

2001 - Singapur

2002 - Seul

2004 - Pekin

2005 - Belfast

2006 - Moskova

2007 - Yeni Delhi

2008 - Macau



DİĞER

2005 Şangay Dünya Tuvalet Expo & Forum

2006 Bangkok Dünya Tuvalet Ekonomik Forumu

ÇALIŞTIKLARI KURULUŞLAR

Dünya Ekonomi Forumu

Asya Gelişme Bankası

Lien Yardım Vakfı

Alman Bankası

UYGULANAN BÜYÜK PROLER

ACEH-Endonezya, tusunami tuvaletlerine 700.000 dolar

SRİ LANKA, tsunami tuvaletlerine 25.000 dolar

SHANXİ-Çin, kırsal kesim okul tuvaletlerine 100.000 dolar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!