Ankara’da yaz kış boza

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da yaz kış boza
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2007 00:00

Artık tarihi bir marka haline gelen Akman Bozaları’nın üçüncü kuşak işletmecisi Alper Akman, bozanın kış içeceği olmaktan öte serinletici özelliğiyle yazın da tüketilebileceğini belirtti. Akman, yurtdışından çok sayıda ortak üretim teklifi aldıklarını da söyledi.

ANKARA’nın en önemli markalarından Akman Bozaları’nın 3. kuşak temsilcisi Alper Akman, bozanın bir kış içeceği olduğuna ilişkin inanışın doğru olmadığını, serinletici özelliğiyle bozanın yaz ayları da zevkle tüketilebileceğini söyledi.

1920’lerin sonunda Üsküp’ten Bursa’ya oradan da Ankara’ya gelen Akman ailesi, şerbetçilikle başladıkları işlerinde bir boza markasına dönüştüler. Ulus’ta ve Kızılay’daki Akman Pastaneleri’nde bozaseverleri memnun eden Akman ailesinin üçüncü nesil işletmecisi Alper Akman, bozanın kış mevsimine özgü olmadığını her mevsimde içilebileceğini söyledi. Kızılay’daki Akman Pastanesi’nin işletmeciliğini yürüten Alper Akman şöyle konuştu:

HER MEVSİM BOZA

Boza, "sadece kış içeceği" değildir. Boza serinletici bir içecek olduğundan yazın da tüketilebilir. Ancak bozanın kış aylarında içilmesi bir alışkanlık haline geldiği için kış aylarında daha fazla tercih ediliyor. Soğuk bir kış mevsiminde haftada ortalama 2.5 ton boza üretiyoruz, sıcak bir yaz mevsiminde ise günde 150-200 litre boza üretiyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından ortak boza üretimi için talep geliyor ancak bu konuda henüz bir anlaşma yapmadık. Akman, bozanın yapılışına ilişkin de bilgiler verdi. Bozanın ne kadar açık renk tahılla yapılırsa o kadar makbul olduğunu söyleyen Akman, şöyle devam etti:

BOZANIN SIRLARI

Boza, ufak taneli her tür tahıldan yapılıyor. Ne kadar açık renk tahılla yapılırsa o kadar makbul oluyor. Darı ve mısırdan yapılan daha makbul sayılıyor. Boza kaynatılıyor, 1-2 gün kendi halinde mayalanıyor. Boza ilk çıktığında çok tatlı, o an içilmiyor. Bu nedenle ekşi kıvama gelmesi bekleniyor. Bozanın raf ömrü yok. Pastaneden boza alan müşterilere buzdolabında 2 dereceyi geçmeyecek şekilde en çok 2-3 gün dayanabileceğini anlatıyoruz. Diğer satış noktalarındaki ürünler uygun koşullarda 5-6 gün dayanabiliyor. Alper Akman, limonata yapımına ilişkin bir soru üzerine de "Limon, şeker ve su, karışım sırası düzgün ayarlanmalı. Şeker-limon birlikte karıştırılıp, sonra sulandırılmalı. Limonataya buz konulması yanlış. İki parça buz atsanız onu sulandırmış, tadı kararında olan bir şeyin tadını bozmuş oluyorsunuz" dedi.

Siyasetçiler bozaya meraklı

BOZA Ulus’taki tarihi Akman Pastanesi’ni yöneten baba Numan Akman da Celal Bayar’dan Deniz Baykal ve Abdullah Gül’e kadar pekçok siyasetçinin boza düşkünlüğünü şöyle anlattı: "Celal Bayar, kışın bir sezonda en az 4-5 defa, akşamları saat 21.00’den sonra makam aracıyla gelirdi. Araçtan yaveri inerdi, bir garson Sayın Bayar’ın özel bardağındaki bozayı tepsiyle yaverine götürür, aracında boza servisi yapılırdı. Sayın Bayar, ayrıca 1-2 litre boza alır, hanımına götürürdü. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da pazar sabahları bir grup arkadaşıyla gelirdi." Oğul, Alper Akman da Abdullah Gül’ün başbakanlık yaptığı dönemde başbakanlık uçağında Akman Pastanesi’nin bozasının servis edildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!