Emniyet’ten sürpriz karar: Her ile çevik kuvvet

Güncelleme Tarihi:

Emniyet’ten sürpriz karar: Her ile çevik kuvvet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 00:00

Emniyet Genel Müdürlüğü, sürpriz bir karanla 43 il’de bulunan “Önleyici Hizmetler şube Müdürlüğü”nü 25 Şubat’tan itibaren kapatıp bunların “Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü”ne dönüştürülmesini kararlaştırdı. Toplumsal olaylara müdahale etmek üzere teçhizatlandırılacak olan “Çevik Kuvvet”, diğer dönemlerde ise önleyici hizmetlerde “uzman personel” olarak çalıştırılacak. Bu kararın alınmasında yaklaşan seçimlerin de etkili olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bazıları yine “Nevruz Bayramı”nı, geçmişte yaptıkları gibi “ayaklanma, başkaldırma” gününe çevirmek isteyecektir. Şimdi, bunun hazırlıkları içindeler. Emniyet Genel Müdür Vekili Necati Altıntaş, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, bu oyunları en yakından bilen isimler. Terörün en yoğun olduğu dönemde Ramazan Er Diyarbakır’da, Necati Altıntaş Şırnak’ta mücadele veriyordu. İşte, Altıntaş’ın, Er’in terörle mücadelesi daha bitmedi. Onlar, PKK ve yandaşlarının oyunlarını boşa çıkartmak için bugün Diyarbakır’da Güneydoğu illerinin Emniyet müdürleriyle bir arada olacaklar.

Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Selim Akyıldız, Asayiş Dairesi Başkanı Hüseyin Özalp, Güvenlik Dairesi Başkanı İsmail Çalışkan, Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da emniyet müdürleri toplantılarına katılmakla yetinmeyip, illeri de tek tek dolaşacak, eksiklik ve aksaklıklar varsa bunları yerinde görecekler.

Haberin Devamı

Emniyet’ten sürpriz karar: Her ile çevik kuvvet
Saygı ÖZTÜRK sozturk@hurriyet.com.tr
İŞTE, ÇEVİK KUVVET KURULACAK İLLER

Daha önce tüm illerde, toplumsal olaylara karşı “Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü” bulunuyordu. Ancak, bazı iller var ki, toplumsal olay nedir bilinmez. İşte, o illerde görevli polis memurları da açıkçası işsizlikten, “sıkılırdı.”  

Toplumsal olayların hemen hiç yaşanmadığı 43 il’de, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü kapatıldı, yerine “Önleyici Hizmetler Şubesi” oluşturuldu. Ancak, bu şubenin de huzurlu illerde yapacağı bir şey yoktu. Olay olursa “çevik kuvvet”, olmazsa “önleyici hizmetlerde” çalışacaklardı.

Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi, milletvekili genel seçimleri var. “Önleyici Hizmetler Şubesi”nin kapatılıp personelinin gençleştirilerek “Çevik Kuvvet”e dönüştürülmesi, buna göre kıyafet ve teçhizat alınması öngörüldü.

Çevik Kuvvetin bağlı olduğu Güvenlik Dairesi Başkanı İsmail Çalışkan, değişimin kısa sürede gerçekleştirilmesi için Ankara’da yapılan il emniyet müdürleri toplantısında bu konuda her türlü desteğin eksiksiz verileceğini belirtti.

Haberin Devamı

İşte bu hafta içinde, “Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü” bulunmayan Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce’de Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü kuruluş çalışmaları tamamlanacak.

 

Halen 38 il’de Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bulunuyor. 43 il’de de Çevik Kuvvet’in kurulmasıyla birlikte, bu şubenin kurulmadığı il de bırakılmamış oluyor. Bu düzenleme, tamamen ihtiyaçtan ve ileriye dönük ihtiyaçlar dikkate alınarak yapılmış oldu.  

Haberin Devamı

 

“ÖNLEYİCİ HİZMETLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ” KAPATILDI

 

Emniyet Teşkilatı Kanunu’nunEk 13’ üncü maddesinin (b) bendinde “Polis Çevik Kuvvet birimleri; kamu düzenini bozabilecek nitelikteki toplumsal hareketlerin meydana gelmesi muhtemel yerlerde önleyici tedbirlerin alınmasında ve bu yerlerde devriye hizmetlerinin yürütülmesinde kullanılmak üzere görevlendirilir” hükmü yer alıyor.

 

Ayrıca, Çevik Kuvvet Yönetmeliği’nin “Çevik Kuvvetin Görevleri başlıklı” 19’ uncu maddesinin (b) bendinde “Kamu düzenini bozabilecek nitelikteki toplumsal hareketlerin meydana gelmesi muhtemel yerlerde önleyici tedbirleri almak ve bu yerlerde devriye hizmetleri yürütmek” de Çevik Kuvvet birimlerinin görevleri arasında sayılıyor.

Haberin Devamı

Birçok ülkede Çevik Kuvvet hizmeti yürüten birimlerin toplumsal olaylara müdahalenin yanında suç soruşturması niteliğinde olmayan önleyici polislik hizmetlerini de yerine getiriyor. Özellikle toplumsal olay yoğunluğu bulunmayan illerimizdeki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerinin atıl bir birim olarak kalmalarının engellenmesi amacıyla, bu birimlerin toplumsal olay görevlerinin yanı sıra önleyici polislik hizmetlerini de birlikte yürütmeleri öngörüldü.

YAŞLANANLAR BAŞKA BİRİMLERE KAYDIRILACAK

Bu doğrultuda, Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüklerinin Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerine dönüştürülmesi konusunda neler yapılmasını gerektiğini, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun gönderdiği genelgeden okuyoruz:

Haberin Devamı

1. Listede yer alan 43 ildeki Önleyici Hizmetler Şube Müdürlükleri Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerine dönüştürülecektir. Ancak, mevcut personel sayısı özellikle (40)’ın altında olan illerimizde zaman içerisinde gerek merkezden gerekse il içerisinden Çevik Kuvvet personel takviyesi yapıldıktan sonra Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerine dönüştürülecektir.

2. Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüklerinde görevli tüm personel ilk etapta Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerinde görevlendirilecektir. Söz konusu personelden Çevik Kuvvet Yönetmeliği hükümlerine göre yaş itibariyle bu birimlerde görev yapmaya uygun olmayanlar da Çevik Kuvvet birimlerinde görev yapmaya devam edebileceklerdir. Ancak, bu personel İl Emniyet Müdürlüklerindeki diğer birimlerde görev yapan personelden şartları uygun olanlar veya yeni atanan personel geldikçe değiştirilerek mevzuata uygun hale getirilecektir.

3. Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüklerine bağlı Devriye Ekipler Amirliği bünyesinde yer alan resmi devriye ekipleri, motosikletli ve bisikletli polis timleri araç-gereçleriyle birlikte Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerine bağlı olarak görev yapacaklardır. Bu ekipler, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerinde kurulacak olan Birlik/Grup Amirlikleri bünyesinde faaliyet yürüteceklerdir.

Yeni düzenlemeyle, Türkiye’de “Çevik kuvvet Şube Müdürlüğü” bulunmayan il kalmamış olacak. Bilecik’te, Ordu’da yaşanan olayların böyle bir karar alınmasında etkili olduğunu biliyoruz. Yeni düzenlemeyle, aynı personelin daha etkin bir biçimde kullanılmasının da yolu açılmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!