Santralin yeri belli

Güncelleme Tarihi:

Santralin yeri belli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2006 17:43

Sinop'ta yapılacak nükleer santral alanını DHA muhabirleri görüntüledi

/images/100/0x0/55ea9c6cf018fbb8f88b4b12
İnceburun Yarımadası'nın deniz kenarındaki Yalancıgerne Mevkii'ne kurulacak santral için bu bölgedeki binlerce çam ve kayın ağacı kesilecek. Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarının Sinop Valiliği’ne haber vermeden gizlilik içinde gelip araştırma yaptığı bölge, balık potansiyelinin en çok olduğu yerlerden biri olarak gösteriliyor.

Bir dönem fok balıklarının da görüldüğü bu bölge ‘oksijen deposu’ olarak biliniyor. Nüfusu 30 bin dolayında olan Sinop’taki çevreci kuruluşlar santralı yaptırmamak için eylem kararı aldı. Havadan, karadan ve denizde ekipler oluşturulacak ve çalışma alanına gelenler engellenecek.

Sinop Valisi Zeki Şanal, kurulacağı açıklanan nükleer santralin sadece Türkiye’nin en kuzey ucu İnceburun adasına kurulacağını bildiği ancak, kesin yeri konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Vali Şanal, DHA muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu konuda fazla bilgisi olmadığını belirterek, “Ben de konuyu medyadan izliyorum. İnceburun’da nereye konulacağı konusunda bana bilgi gelmedi” dedi.
/images/100/0x0/55ea9c6cf018fbb8f88b4b14

Türkiye’nin en kuzey ucu İnceburun Yarımadası’nın girişten 2 kilometre ileride ve deniz kenarındaki Yalancıgerne Mevkii'nde kurulacak nükleer santral için son olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan 2 hafta önce 6 kişilik uzman ekip geldi. Uzmanlar, Sinop Valiliği’ne haber vermeden büyük gizlilik içinde santral alanını inceledi. Yanlarına Sinop’taki kent yöneticilerinden kimseyi almayan uzmanlar araştırmalarını 2 gün sürdürdükten sonra kentten ayrıldı.

Nükleer santral için uygun yer olarak belirlenen deniz kenarındaki bu bölge, ‘balık ambarı’ olarak nitelendiriliyor. Temiz denizi ile dikkat çeken ve bir dönem fok balıklarının üreme alanı olan bu bölgenin hemen yanında Yalancıgerne Deresi akıyor. 10-15 metre uzunluğunda çam ve kayın ağaçlarının bulunduğu bölge, Türkiye’nin ‘oksijen deposu’ olarak da nitelendiriliyor. Toplam 7 bin 920 dönüm alan üzerindeki İnceburun Adası, zengin yeraltı bitki örtüsüne sahip durumda.

Yaban hayatı geliştirme sahası olan bölge, bazı kuş türlerinin göç dönemlerinde konakladığı alan durumunda. Santralın kurulacağı bu bölgede 1000 dönüm alanda yaklaşık 350 bin çam ve kayın ağacı bulunuyor. Santral kurulmaya başlamadan önce bu ağaçların kesilmesi bekleniyor. Sinop Orman Bölge Müdürü Turgut Yıldız, Atom Enerjisi Kurumu görevlilerinin kendisinden görüş almadığını bu konuda ve ilk kez bir gazetecinin kendisini aradığını anlatırken, “Burada nasıl bir durum izleneceği konusunda hiç bir bilgimiz yok” dedi. Yıldız, nükleer santral için kesileceği öne sürülen çam ağaçlarının başka bir alana zarar vermeden taşınmasının mümkün olmadığını söyledi. Orman Bölge Müdürü Turgut Yıldız, bazı bölümleri özel orman statüsünde olan bölge ile ilgili 2001 yılında Sinop Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıldığını, davanın 2 gün önce lehlerinde sonuçlandığını da belirtti.

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

Sinop’a nükleer santral kurulacağı açıklanması çevreci kuruluşların tepkisine neden oldu. Daha önce ‘Nükleer santrale hayır’ kampanyaları düzenleyen çevreci kuruluşlar, santralın Sinop’a kurulacağı netlik kazanınca 53 sivil toplum kuruluşu ve meslek odası bir araya gelip ‘Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’ oluşturdu.

29 NİSAN'DA MİTİNG

Platform üyeleri şehirde nükleer karşıtı afişler, çevre kirliliğine sebep vermemek için duvar yerine işyerlerin vitrinlerine asmaya başladı. Ayrıca el ilanları dağıtılarak imza kampanyası düzenlendi. Bugüne kadar 30 bin nüfuslu Sinop’ta 15 bin imza toplandı. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kadir Yavuz, Çernobil faciasının yıldönümü olan 29 Nisan tarihinde kentte büyük bir miting düzenleneceğini söyledi. Mitinge Greenpeace ve Yeşiller grubu temsilcileri de katılacak.

Karadeniz illerinden gelenlerle birlikte yaklaşık 50 bin kişinin toplanılacağının sanıldığı mitingde nükleer santrallerin zararlarıyla ilgili halk bilgilendirilecek. Kadir Yavuz, nükleer santralın sadece Sinop’a değil Türkiye’nin hiçbir kentine kurdurtmamak için çalıştıklarını anlatırken, “Ne gerekiyorsa yapılacak. Gerekirse bu uğurda canımızı bile veririz” diye konuştu.

Platform üyesi ve aynı zamanda Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı da olan Hale Oğuz ise, nükleer santral için kent meydanına 15 metre uzunluğunda çadır kurmak istediklerini ancak, belediyenin izin vermediğini söyledi. Oğuz, “Gerekirse tekne tutup denizde eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi. Oğuz, İnceburun Yarımadası’nı nükleer santral parkı haline getirmek isteyenlere karşı mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini anlatırken, “Daha önce de 2 kez Sinop’a nükleer santral kurmak istemişlerdi. Bunu eylemlerle önledik. 3’üncü denemelerini de boşa çıkartacağız. Bu sadece Sinop halkının sorunu değil, tüm Türkiye’nin sorunudur. O yüzden herkesin bize destek vermesini bekliyoruz” diyerek destek çağrısı yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!