Yine tren kazası

Güncelleme Tarihi:

Yine tren kazası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2004 21:18

Türkiye Pamukova'daki faciadan 20 gün sonra yine tren kazası haberiyle sarsıldı. Başkent ve Adapazarı ekspresleri saat 16.51'de Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Tavşancıl Beldesi'nde kafa kafaya çarpıştı. Adapazarı Ekspresi'nin ilk vagonu öndeki lokomotifin üzerine bindi. 6 kişi öldü, 85 kişi yaralandı. Kazaya Başkent Ekspresi makinistinin kırmızı ışıkta durmamasının yol açtığı belirtildi.

Haberin Devamı

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Tavşancıl Beldesi'nde Başkent Ekspresi ile Adapazarı Ekspresi çarpıştı. Kazada 6 kişi öldü, 85 kişi yaralandı.

Tavşancıl Beldesi'nde saat 10.20'de Ankara'dan ayrılan ve içinde 153 yolcu ile 9 personel bulunan Başkent Ekspresi ile İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan saat 15.17'de hareket eden Adapazarı Ekspresi, saat 16.51'de Tavşancıl'da çarpıştı.

Olay yerine giden kurtarma ekipleri, ikisi lokomotiflerden 2'si vagonlardan toplam 4 ceset çıkardı.

KIRMIZI IŞIK İHLALİ

Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara'dan İstanbul'a giden Başkent Ekspresi'nin kırmızı ışıkta durmayarak Adapazarı Ekspresi'ne çarpması sonucu meydana gelen kazada, saat 21.45 itibariyle 4 kişinin hayatını kaybettiği, 74 kişinin yaralandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yaralılardan 1'inin Gebze Devlet Hastanesi'nde, 2'si ağır 6'sının Kartal Devlet Hastanesi'nde, 1'inin Kocaeli Tıp Fakültesi'nde, 1'inin Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde, 13'ünün de SSK Hastanesi'nde olmak üzere toplam 22'sinin tedavilerinin sürdüğü ifade edilen açıklamada, 52 kişinin ise ayakta tedavi gördüğü kaydedildi.

Kazada ölen 4 kişinin kimliğinin de belirlendiği ifade edilen açıklamada, kazada hayatını kaybedenlerin DDY görevlileri Seyfi Göktepe ve Recep Öztürk ile Abdullah Aydın ve Soner Gürkan olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, kazada yaralananların isimleri ve kaldıkları hastaneler şöyle:

-Kocaeli Üniversitesi Hastanesi:

Salih Aydın, Taha Yüksel, Dursun Cantürk, Abdurrahman Kahraman, Ömer Aydoğan, Nabiye Kurtuluş, Nevai Bıyık, Nuri Küpçü, İsmail Bert, Ahmet Can Kaygınok

-Kocaeli SSK Hastanesi:

Erdal Aksever, Osman Deniz, Ali Yaşboy, Elif Aydın, Fevzi Aydın, Ebrar Özdemir, Batuhan Özdemir, Hanım Özdemir, Şükran Emine Kıvrak, Sener Kıvrak, İbrahim Aşıroğlu, İbrahim Balkurt, İrfan Yıldız, Kemal Baban, Ali Kaval, Yahya Karabulut, Orhan İster

-Kocaeli Devlet Hastanesi:

Serkan Koç

-Özel Marmara Tıp Merkezi:

Belin Tolgukayar

-İstanbul Kartal Devlet Hastanesi:

Zeynel Akçeşme (Hayati Tehlikesi Mevcut), Mustafa Akçan (Hayati Tehlikesi Mevcut), Hülya Uyan, Hayriye Kervan, Dursun Uyan, Hasan Yücedağ, Tuğba Üremiş, Onur Kınasakal

-Gebze Özel Yüzyıl Hastanesi:

Haberin Devamı

Durmuş Akgül, Bünyamin Karakuş, Yusuf Şimşek

-Gebze Devlet Hastanesi:

Hilmiye Şeker, Şerife Gülnihal, Handan Çamoğlu, Emine Yılmaz, Özcan Özür, Satılmış Yıldırım, Hakan Kaya Güzel Soy, Şennur Mediz, Ergün Temur, Mahmut Yanmış, Ali Kaynar, Seda Necal, Hasan Kaya, Zeki Parlak, Harun Aygün, Nurdan Tanrıverdi, Zeki Dalaoğlu, Mehmet Emin Çakıroğlu, Nurettin Baba, Ayten Şerif, Aylin Şerif, Necla Akçacı, Arzu Arslan, Şükran Çakır, Nilgün Çeker, Filiz Yıldız, Nurhan Baran, Enes Yıldız, İlyas Demir, Gülnihal Arslan

-İzmit SSK Bölge Hastanesi:

Güniz Özdemir.

-Sakarya Toyatasa:

Elvan Yıldız, Handan Kumaşoğlu.

-Haydarpaşa Numune Hastanesi:

Figen Turan Kök.

Haberin Devamı

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Kocaeli Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, tren kazasıyla ilgili olarak Vali Yardımcısı Kurtkaya'nın başkanlığında oluşturulan İl Kriz Masası'nın irtibat telefonlarının 0262 321 10 29 ve 0262 331 96 96, Kocaeli Valiliği irtibat telefonunun da 0262 321 11 62 olduğu kaydedildi.


BİRİNCİ VAGON LOKOMOTİFİN ÜZERİNE ÇIKTI

Başkent Ekspresi’nde bulunan yolculardan Erdem Gösterişli’nin verdiği bilgiye göre çarpışma sonucu yolcuların bulunduğu birinci vagon şaha kalkarak, lokomotifin üzerine çıktı. Makinist bölümünün olduğu vagon ile diğer vagonun aynı bölümü bir birine girdi. Gösterişli, çok sayıda yaralı olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

DİNLEME ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Kocaeli'ndeki tren kazasında, olay yerinde yaralı kalmadığı belirtilmesine rağmen kurtarma ekiplerinin vagonların altında canlı olup olmadığını belirlemek amacıyla dinleme çalışması yapıyor.

Olaydan kısa süre sonra kaza yerine gelen kurtarma ekipleri ve ambulanslar, yaralıları Gebze ve İzmit'teki hastanelere kaldırdılar. Olay yerine gelen ambulansların çokluğu nedeniyle birçoğu geri gönderilmeye başlandı.

Kurtarma ekipleri, yaralı kalmaması üzerine, yolcuları kaza yerinden uzaklaştırarak, cihazlarla dinleme yapmaya başladılar.

'SİNYALİZASYON HATASI'

Makinistler Derneği Başkanı Musa Ayar, Tavşancıl’da meydana gelen kazanın sinyalizasyon hatasından kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

Musa Ayar, Başkent ve Adapazarı Ekspreslerinin çarpışmasının tamamen sinyalizasyon hatasından kaynaklandığı görüşünü dile getirdi. Ayar, "Kırmızı ışık olsaydı makinistten hariç tren otomatik olarak dururdu. Hata ışıklardan kaynaklıdır. Merkezden normal gözüküyordur ama geçiş emri vermiştir" dedi.

15 yıllık makinist olduğunu söyleyen Ayar, böyle bir kazanın gerçekleşme olasılığının binde bir olduğunu kaydetti. Ayar, kazanın yaşandığı bölgede alt yapı sorunu bulunmadığını, kaza nedeninin tamamen sinyalizasyon hatasından kaynaklandığının anlaşıldığını vurguladı.

DEMİRYOL-İŞ: MAKİNİST SİNYALİZASYON HATASI YAPMIŞ

Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, kendilerine ulaşan ilk bilgilerde, Başkent Ekspresi makinistinin sinyalizasyon hatası yaparak hemzemin geçitten geçtiğinin bildirildiğini söyledi.

Yaman, kaza sonrası bölgede görevli demiryolu çalışanı işçi ve memurlarla görüştüğünü belirterek, kendisine ulaşan ilk bilgilerde Başkent Ekspresi makinistinin sinyalizasyon hatası yaparak hemzemin geçitten geçtiğinin iletildiğini dile getirdi.

Cemal Yaman, Başkent Eksperesi'nin daha sonra Adapazarı istikametinden gelmekte olan Adapazarı Ekspresi ile çarpışmasıyla kazanın gerçekleştiğinin ifade edildiğini kaydetti.

MERAM VE PAMUKKALE SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Tavşancıl Beldesi'ndeki tren kazası nedeniyle “Meram” ve ”Pamukkale” ekspreslerinin seferleri iptal edildi.

TCDD yetkilileri, Haydarpaşa Garı'ndan saat 17.35'te Denizli'ye hareket etmesi gereken Pamukkale Ekspresi ile saat 19.20'de Konya'ya gitmesi gereken Meram Ekspresi'nin seferlerinin, TCDD Genel Müdürlüğü'nün emriyle iptal edildiğini bildirdiler.

Bu arada, söz konusu seferlerin iptalinden dolayı biletlerini geri vermek isteyen yolcular uzun kuyruklar oluşturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!