Kadıköy'e Kılavuzluk İstasyonu

Güncelleme Tarihi:

Kadıköye Kılavuzluk İstasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Boğazı'ndan geçişi daha güvenli hale getirmek için yapılan Kadıköy İnciburnu Kılavuzluk istasyonu açıldı.

Boğaz girişini dahi iyi gözlemek ve gemilere daha hızlı yardım etmek amacıyla açılan istasyon yirmi dört saat hizmet veriyor. 1998 yılında inşa sözleşmesi yapılarak yapımına başlanan kılavuzluk istasyonunda gözetleme kulhesi, kılavuz kaptanlara ait kamaralar, dinlenme salonları ve mutfağa kadar her türlü ayrıntı düşünülmüş.

İstasyonun denize kıpısı olan bölümünde ise kılavuz servis motorlarının istasyona yanaşması için 36 metre uzunluğunda, 6 metre eninde çelik kızaklı bir iskele bulunuyor.

Boğazdan geçiş yapmak için kılavuz kaptan almak isteyen gemilerle haberleşen gözetleme kuleis, kılavuz kaptanı acilen kılavuz servis motorlarıyla yola çıkarıyor. Açıklarda bekleyen gemiye kılavuz kaptkan bindirildikten sonra işi biten kılavuz kaptan yine servis motoruyla alınıyor.

Yaklaşık 250 milyar liraya mal olan Kadıköy İnciburnu Kılavuzluk İstasyonu Moda ile Ahırkapı Feneri açıklarında demirleyen veya kalkan gemilere daha kısa sürede kılavuz kaptan sağlıyor.

Kadıköy İnciburnu Kılavuzluk İstasyonu'nun karşısındaki Karadeniz Boğaz girişine ise gerekli işlemler tamamlandıktan sonra Büyük Liman Kılavuzluk İstasyonu'nun yapımına başlanacak.

Ormanımıza sahip çıkalım

HALKALI Merkez Mahallesi sakinleri, bölgelerindeki çamlık alanı korumak için kolları sıvadı. Muhtar Mehmet Abay, bu amaçla düzenlediği şenliğe katılanlara, ‘‘Bu küçük ormanımıza sahip çıkalım’’ uyarısında bulundu.

Küçükçekmece Kaymakamı Yüksel Ayhan ile Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur'un da katıldığı şenlikte konuşan Abay, ‘‘Ormanımız çok kötü kullanılıyor. Tahrip ediliyor. Ormanımız potansiyel suç odağı haline gelmesin ’’ dedi. Çeşitli folklor gösterilerinin de sergilendiği şenlikte konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Özbatur da, ormanı ticari amaç taşımayan, halka açık korumalı bir alan haline getirmek istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!