FBI'yı sarsan skandal

Güncelleme Tarihi:

FBIyı sarsan skandal
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Altı yıl önce Teksas'ın Waco Kenti'ndeki bir çiftlikte meydana gelen ve kadınlarla çocuklar dahil, 80 kişinin canını alan yangın, Amerikan yönetimini tam anlamıyla yangın yerine çevirdi.

1993 yılında, David Koresh liderliğindeki Davidian Tarikatı'na karşı düzenlenen operasyonda ‘‘yanıcı nitelikte’’ gözyaşartıcı bomba kullandığı ortaya çıkan FBI yüzünden Washington'da büyük kargaşa yaşanıyor. Yönetimde herkes birbirinden şüpheleniyor. Adalet Bakanı Janet Reno, FBI Başkanı Louis Freeh'den, Başkan Clinton ise Adalet Bakanından kuşkulanıyor.

Adalet Bakanı Janet Reno, olayla ilgili bilgileri kamuoyuna açıklamamakta direnen FBI'a suçüstü yapmak üzere doğrudan kendi emrinde bulunan polis müfettişlerini örgüt merkezine gönderdi. Bu baskın sırasında FBI'ın köşe bucak sakladığı bütün gerçekler ortaya çıktı.

Reno'nun emriyle geçen çarşamba gecesi FBI binasını didik didik arayan müfettişler, Waco kuşatması sırasında ajanlarla amirleri arasındaki konuşmaları içeren bant kayıtlarını ve saldırı anında FBI uçağından çekilmiş video görüntülerini ele geçirdiler. Bu kayıtlar, FBI yetkililerinin, kuşatma altındaki çiftliğe gözyaşartıcı bomba atılması için ajanlara emir verdiğini açıkça ortaya koyuyordu.

CLINTON'IN ŞÜPHESİ

Bakan Janet Reno, olayı soruşturmak üzere bağımsız bir savcı atamaya hazırlanırken, Başkan Bill Clinton da bizzat Bakan Reno'nun kendisinden şüpheleniyor. Clinton New York'ta dinlenirken Beyaz Saray Sözcüsü Jake Siewert'ın ‘‘Başkan, Adalet Bakanı'nın yanıltılmış olmasından, hatta belki yalan söylemiş olmasından büyük endişe duyuyor’’ şeklindeki açıklaması, büyük ilgi çekti. Yani Clinton, Reno'nun FBI'ın sırlarını bildiği halde kamuoyu önünde yalan söylemiş olabileceğini düşünüyor.

The New York Times'ın dünkü haberine göre Adalet Bakanı Reno ile FBI Başkanı Freeh arasında hayli zamandır hissedilen çekişme, Waco skandalıyla birlikte doruk noktasına çıktı. FBI Başkanı Freeh, bazı üst düzey önemli konularda Reno'yu bilgilendirmeden girişimlerde bulunuyordu. Örneğin Clinton'a yapılan bağışlar konusundaki soruşturmada, Reno'ya danışmadan özel savcı atanmıştı. Bu da Reno'yu kızdırmıştı. Reno'nun FBI'a baskın emri vermesiyle birlikte ipler kopma noktasına geldi.

Kuşatmada 80 kişi ölmüştü

Adalet Bakanı Janet Reno ile FBI Başkanı Louis Freeh'in arasındaki çekişme, Teksas'ın Waco kentindeki ünlü David Koresh tarikatı kuşatmasını yeniden gündeme getirdi. Sapkın bir tarikat olan Koresh tarikatı, Waco kentinde bir çiftlikte üstlenmişti. Her türlü silahla donanmış olan tarikat üyeleri FBI'ya 50 gün boyunca direndi. Daha sonra çıkan bir yangında ise aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 80 tarikat üyesi yaşamını yitirdi. Yangın sırasında FBI ajanları, çiftliğe baskın düzenlediler.

FBI'ın kalesi

ABD Adalet Bakanı Janet Reno'nun önceki gün verdiği bir emirle özel polis müfettişleri, dünyanın en güvenli ve girilemez binalarından biri olan FBI binasını bastılar. Binanın ışıkları, tarihinde ilk kez sabaha kadar yandı. Her yeri, her bilgisayar kaydını, arşivleri tarayan müfeattişler, Waco kuşatması sırasında ajanlar arasındaki konuşmaları içeren bantlara el koydular.

ABD'de suçluların korkulu rüyası FBI, şimdi kendi kábusunu yaşıyor. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), altı yıl önce Teksas'ta Davidian Tarikatı'na mensup 80 kişiyi diri diri yakmakla suçlanıyor. Örgütün, tarikat evine saldırıyla ilgili ses ve görüntü kayıtlarını kamuoyundan gizlediği kesinleşti. FBI'ın altı yıldır ‘‘yok’’ dediği bu bantlar, FBI'a baskın yapan müfettişler tarafından ele geçirildi ve yayınlandı.

Başkan Bill Clinton, Adalet Bakanı Janet Reno'nun da FBI'ın suç ortağı olduğundan şüphe ediyor. Şimdi Reno, olayı soruşturmak üzere bağımsız savcı atayacak ve Kongre'de soruşturma komisyonu kurulacak.

FBI komutanından rehine kurtarma timindeki ajanlara emir:

Gözyaşartıcı bomba atın

Altı yıl önceki yangından beri göz yaşartıcı bomba kullandığını reddeden FBI, sonunda Adalet Bakanı Reno'nun müfettişleri tarafından ele geçirilen bantları önceki gün mecburen yayınladı. Kamuoyuna gösterilen kızılötesi kamerayla yapılmış video kaydı, 51 günlük çiftlik kuşatmasının sonunda bir FBI uçağından çekilen saldırı görüntülerini içeriyor. FBI yetkililerine göre bu bant, geçtiğimiz günlerde Rehine Kurtarma Timi'nin bürolarında bulundu ve geçen çarşamba günü müfettişler bu banda el koydu. Video görüntüleri, çiftliğe göz yaşartıcı bombayla saldırı yapıldığını açıkça ortaya koyuyor.

Ayrıca komutanın timdeki komandolara ‘‘Gözyaşartıcı bomba atın’’ şeklinde emir verdiğini kanıtlayan telsiz konuşmalarının bandı da mevcut. Ancak FBI yetkilileri, komutanla Rehine Kurtarma Timi arasında geçen bu konuşmaların saldırıdan iki saat sonra yapıldığı konusunda ısrar ediyor.

Şimdi Reno'nun olayı soruşturmak üzere kimi görevlendireceği merakla bekleniyor. Reno'nun bakanlık dışından birini atayacağı kesinleşti, ancak adayların kimliğiyle ilgili hiçbir bilgi sızmıyor.

Sapkın tarikat lideri, FBI’ya 50 gün direndi

DAVID Koresh tarikatının FBI önündeki müthiş direnişi ve Amerikan polis örgütünün amansız kuşatması, Amerika'yı tam 51 gün süreyle ekran başına kilitlemişti. TV'lerin 51 gün boyunca canlı olarak yayınladığı tarikat kuşatması, 19 Nisan 1993 günü çıkan yangında 80 kişinin ölümüyle son buldu.

Kendisini ‘‘mesih’’ ilan eden David Koresh, aralarında bol miktarda çocuk ve kadının da bulunduğu tarikatıyla Teksas'ın Waco Kenti'ndeki bir çiftlik evinde üsleniyordu. Tarikatın merkez üssü ağzına kadar silah ve mühimmatla tıka basa doluydu. FBI'a göre tarikat, korkunç bir ayaklanmaya hazırlanıyordu. Çiftlik evi bu tehlikenin bertaraf edilmesi amacıyla kuşatılmıştı, ancak müritlerini rehine olarak kullanan Koresh, teslim olmamakta direniyordu. Kuşatmanın 51'inci günü çiftlikte çıkan korkunç yangın, Koresh de dahil bütün tarikatı yok etti. Olayın bu kadar feci bir şekilde noktalanması bütün şimşekleri Adalet Bakanı Janet Reno ve FBI Başkanı Louis Freeh'in üzerine çekti. Çiftliğe bomba benzeri yanıcı madde atıldığı iddiaları ortalıkta dolaştı. Reno ve Freeh bu iddiaları hep yalanladı. Ancak sonunda yanıcı nitelikte göz yaşartıcı bomba atıldığı kesinleşti.

Aslında çiftlikte çıkan yangının göz yaşartıcı bombadan kaynaklandığını gösteren bir kanıt henüz ortaya yok. Ancak FBI'ın daha geçtiğimiz haftaya kadar olay sırasında göz yaşartıcı bomba kullanıldığı açıklamaması şüpheleri bu kurum üzerine çekiyor. Bu bilginin gizlenmesi, FBI'ın yangından sorumlu olabileceğini gösteriyor.

FBI nedir?

İngilizce ‘‘Federal Bureau of Investigation’’ tamlamasının kısaltması olan FBI, ABD'de federal polis görevini yerine getiren ve en iyi örgütlenmiş güvenlik birimlerinden biri. Adalet bakanlığına bağlı olan büro, 1908'de kuruldu. 1935'ten beri bugünkü adını taşımakta olan örgüt, son derece iyi yetişmiş elemanları ve çözülemeyen sorunları çözmesiyle tanınıyor. FBI'ın Amerikan toplumunda saygın bir yeri vardı. Görevlilerine ‘‘G-men’’ denen FBI'ın binasına tarihinde ilk kez baskın düzenlenmesi ve Waco baskınına ait bantlara Adalet Bakanlığı'nın görevlendirdiği polis müfettişlerince el konulması, Amerikan kamuoyunu derinden sarstı. Herkes yönetimin üst düzeyinde meydana gelen bu skandalın daha ne gibi yeni skandallara gebe olduğu sorusunu soruyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!