İMO’dan ‘Mühendislikte Etik’ semineri

Güncelleme Tarihi:

İMO’dan ‘Mühendislikte Etik’ semineri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 12:23

İMO’dan ‘Mühendislikte Etik’ semineri

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- ORTADOĞU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, mühendislerin karar alırken, hak, adalet, eşitlik, yaşamın kutsallığı gibi hususları dikkate alarak toplumsal faydayı maksimize eden bir yaklaşımı esas alması gerektiğini vurguladı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay'ın konuşmacı olarak yer aldığı 'Mühendislikte Etik' Semineri düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya ve seminer başlangıcında konuşan Adana Milletvekili, İMO Adana Şube Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, etik kavramının önemine vurgu yaptı.
MÜHENDİSLİK SORUMLULUĞU
Açılış konuşmalarının ardından Prof Dr. Mustafa Tokyay, seminerine etik kavramını açıklayarak başladı. Etik kavramının; hak, özgürlük, yükümlülük,  toplumsal yarar, adalet ve erdem esaslarına dayalı, insanların davranışlarında neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirleyen standartlar olduğunu belirten Tokyay, "Etik aynı zamanda, bireylerin mevcut kural ve standartları; yaşam, mahremiyet ve zarar görmeme hakları, dürüstlük, merhamet, çalmama, yalan söylememe ve iftira atmama kavramları ışığında sorgulama sorumluluğudur" dedi.
TOPLUMUN GÜVENLİĞİ ESAS ALINMALIDIR
İnsan zekasının teknolojiyi yarattığını ve gelişen teknolojinin her gün yeni etik ikilemlere, sorunlara, sorulara yol açtığını kaydeden Tokyay şöyle devam etti:
"Etik olanla olmayanı ayırt edebilmek için 'ben' ve 'sen'in ötesinde bir yaklaşım gerekir. Bu hiç de kolay değil. O halde, hak, adalet, eşitlik, yaşamın kutsallığı gibi hususları dikkate alarak toplumsal faydayı maksimize eden bir yaklaşımı kararlarımızda uygulamalıyız.   Mesleki etik ise her hangi bir mesleki alanda etkileşimin doğru, yararlı ve etkin olmasını sağlayan kurallar ve davranışlar bütünüdür. Bilgi ve beceriyi insanın, insanlığın refahı ve çevrenin gelişimi için kullanmak, dürüst ve tarafsız olmak ve işverenine, istemcilerine ve topluma doğrulukla hizmet vermek, mühendislik mesleğinin gelişimi ve prestiji için çaba sarf etmek, mesleki ve teknik örgütleri desteklemek, mühendislikte etiğin temel ilkeleridir. Mühendisler mesleki görevlerini yerine getirirken toplumun güvenliği, sağlığı ve refahını her şeyin üstünde tutmalıdır. Mühendisler, çıkar ilişkilerine giremez ve çıkar ilişkisi izlenimi dahi yaratamaz. Mühendislerin resmi raporları, açıklamaları objektif ve güvenilir olmalıdır.ö
ÖĞRENCİLER GÖRÜŞLERİNİ AKTARDI
Semineri, İMO Adana Şube üyeleri, TMMOB'ye bağlı odaların Adana şube başkan ve üyeleri ile çok sayıda ÇÜ Mühendislik Fakültesi'nde öğrenim gören öğrenciler ilgiyle dinledi. Seminerin bitiminde salondaki mühendis ve öğrenciler Tokyay'a soru yöneltti, konuyla ilgili görüşlerini de ifade etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!