İKÜ’den Prof .Dr. Metin Sözen’e onursal doktora

Güncelleme Tarihi:

İKÜ’den Prof .Dr. Metin Sözen’e onursal doktora
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 12:16

İKÜ’den Prof .Dr. Metin Sözen’e onursal doktora

Haberin Devamı

İSTANBUL (DHA) - İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Türk Sanatı ve Mimarlığı konusundaki araştırmaları ile Türkiye'de doğal ve tarihi mirasın korunmasına ve tanıtımına yaptığı katkılarından ötürü Prof. Dr. Metin Sözen'e mimarlık alanında “Onursal Doktora” unvanı veriyor. 8 Aralık Perşembe günü saat 14.00'da İKÜ Ataköy yerleşkesinde bulunan Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek akademik törende, Prof. Dr. Sözen’e doktora unvanını İKÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel takdim edecek.

PROF. DR. METİN SÖZEN KİMDİR?

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Mimarlık Tarihi Emekli Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sözen,1936 yılında Elazığ’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yüksek öğrenimine başlayan, 1960 yılında asistan olan, 1967 yılından itibaren ise İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsünde asistanlığa devam eden Prof. Dr. Metin Sözen, aynı üniversitede 1973 yılında doçentlik, 1979 yılında ise profesörlük unvanını aldı. Bu süreç 2004 yılına kadar sürdü.

Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın önemine uygun korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amacıyla yoğun çaba gösteren bir bilim insanı olan Prof. Dr. Metin Sözen’in Safranbolu, Kastamonu, Bursa, Edirne, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Karaman, Ağırnas, Tokat, Amasya, Gümüşhane, Sivas, Malatya, Elazığ, Kars, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul başta olmak üzere değişik ölçekte yerleşme birimlerinden, TBMM’ye bağlı Milli Saraylara kadar uzanan çizgide gerçekleştirilen kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine dayalı kalıcı uygulamaları bulunuyor.

Prof. Dr. Metin Sözen, TBMM Başkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı, Bilim veDeğerlendirme Kurulu Başkanı olarak yeniden yapılanma süreci içinde “Devletin Evi Saray” başlığı altında geliştirdiği “Saray Müze”, “Müze İçinde Müze”, “Depo Müze”, “Fabrika Müze” kavramlarının ışığında 1984-2009 yılları arasında Dolmabahçe, Beylerbeyi ve Yıldız sarayları ile Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Beykoz, Maslak kasırlarında ve Yalova Atatürk köşklerinde bilimsel çalışmaları yönetti. Bu çalışmalarıyla, başta TBMM Başkanlığı “Üstün Hizmet Ödülü”, Kültür ve Turizm Bakanlığı “Koruma Onur Ödülü”, Vakıflar Genel Müdürlüğü “Vakıf İnsan Ödülü”,“Ağa Han Mimarlık Ödülü”, “ Mimarlar Odası Özel Ödülü” ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 2007 yılı “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” olmak üzere ulusal-uluslararası düzeyde çeşitli ödüller aldı.

ÇEKÜL/Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olan, uzun yıllar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın üyeliğini ve başkanlığını da yapan Prof. Dr. Metin Sözen’in, Türkiye’de çevre ve kültür öncelikli yeni bir gündem için kent-havza-bölge-ülke ölçeğinde planlama-uygulama çalışmaları yapılması ve bunların hedeflenen amaçlara uygun biçimde yaşama geçirilmesi yolundaki girişimleri, oluşumuna katkı sağladığı Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasıyla somut sonuçlara yöneldi. Bu alanda öncülük eden, varlık gösteren kurum-kuruluş-kişilere her yıl verilmek üzere adına “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü” kondu. 

İstanbul’da da benzer doğrultuda, değişik nitelikte bir dizi etkinliği yönetti. Bunlar arasında, özverili-birikimli kimliklerle Kabataş Eğitim Vakfı’nın özenle düzenlediği “Kabataş Kültür Merkezi” başta geliyor.

Prof. Dr. Metin Sözen’in, süreklilik isteyen bu çabalarına bağlı olarak değişik dillerde yayınlanmış eserleri, kültürel birikimin yitirilmeden tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla önderlik ettiği, katkıda bulunduğu, ulusal ve uluslararası ödüller alan belgesel film çalışmaları, öncelikle “Mimar Sinan” olmak üzere geçmişin önemli yaratıcılarını, dönemlerinin yapısı içinde değerlendiren çok yönlü araştırma ve yayınları da bulunuyor.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!