‘Yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyaç artıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyaç artıyor’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2022 14:05

Üniversite tercih döneminde geleceğin meslekleri üzerine yol gösterici açıklamalarda bulunan Açık Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Derya Tuncer, “Yeni teknolojiler yeni meslek ve iş modelleri oluşturuyor. Etkinliği azalan ve önemini yitiren mesleklerin yerine, yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyacımız artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yıllarca süren eğitimin ardından tüm yaşamı etkileyen üniversite seçim zamanı geldi. Milyonlarca öğrenci, birçok üniversite ve bölüm arasından kendisine, hayal ettiği geleceğe en uygun meslek için yeni bir yola çıkmaya hazırlanıyor. Tercih döneminin stresi, kaygısı ve kararsızlığının hat safhada olduğu bu dönemde iyi bir geleceğe odaklanan gençlerimiz için uluslararası alandaki teknoloji şirketleriyle, 2 bine yakın kişiyi istihdam eden Açık Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Derya Tuncer, geleceğin mesleklerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Tuncer, Türkiye’de meslek seçiminin aileler ve öğrencilerin üzerinde en çok kararsızlık ve kaygı yaşadığı konu olduğunu söyledi. Üniversite tercihleri yapılırken alınan puan ve sıralamaya göre iş imkânı ve getirisi yüksek mesleklerin üzerine yoğunlaşıldığını ifade eden Tuncer “Burada yapılacak seçimlerde sadece bugünün şartlarını değil, geleceğin getireceği imkanları da düşünmek önemli. Üniversitede seçilen bölüm, edinilecek mesleği hatta yaşanacak hayatı belirleyecek. Bu kadar kritik bir karar verilirken iş imkânı açısından ön görülü davranmak, öğrencinin ilgi alanlarını belirlemek, seçilen okulun ve bölümün sosyal olanaklarını incelemek önemli. Hangi alanda, ne yapmak öğrenciyi heyecanlandırır ve bu alana ne kadar ihtiyaç duyulacak? Bu sorunun cevabını belirleyip seçimlere o şekilde başlanabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GELECEKTE TEKNOLOJİ ÇEVRESİNDE ŞEKİLLENEN MESLEKLER OLACAK’

Yeni teknolojilerin yeni meslek ve iş modelleri oluşturduğunu, gençlerin bu mesleklere yoğunlaşmasının büyük bir artı olacağına dikkat çeken Tuncer, şunları söyledi:

“Teknolojinin büyük ivmeyle ilerlemesi ve endüstri 4.0 kavramının yaşamımıza getirdiği değişim, bugün geçerli gibi görünen bazı mesleklerin önemini yitirmesine sebep olsa da diğer yandan çok sayıda yeni istihdam olanağının gündeme gelmesini sağladı. Endüstri 4.0’dan akıllı topluma geçişi savunan Toplum 5.0 da teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplum için istihdam olanaklarını beraberinde getirecek. Yaşanan bu gelişmelerin sonucunda etkinliği azalan ve önemini yitiren mesleklerin yerine, yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyacımız artacak. Geleceğin meslekleri diye ilk sayabileceklerim, veri güvenliği uzmanlığı, bilgi teknolojileri yöneticisi, blokchain geliştiriciliği, robotik mühendisliği, yapay zekâ mühendisliği, yazılım, enerji, üretim ve satış mühendisliği gibi teknoloji çevresinde şekillenen meslekler olacaktır. Gençlerimiz bu alanlarla ilgili ne yapabileceklerini, kendilerine ve çevrelerine ne katmak isteyecekleri üzerine düşünmeli. Açık Holding olarak teknoloji odaklı 22 şirketimizin sahip olduğu insan kaynağını düşündüğümde de saydığım mesleklerle ilgili yetkinlikleri olan kişileri bugün bile istihdam ettiğimizi söyleyebilirim. Yani aslında gençlerimizin gelecekte yapacakları meslekler için bugün bile ciddi bir ihtiyaç söz konusu.”

‘Yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyaç artıyor’

‘YARATICI ZEKAYA SAHİP KİŞİLERE TALEP ARTACAK’

Haberin Devamı

İnsan kaynakları yöneticilerinin gelecekteki istihdam faaliyetlerinde, analitik ve mühendisliğe ek olarak yaratıcı zekaya da ihtiyaç duyacağını belirten Tuncer, şunları kaydetti:

“Teknolojinin gelişmesi, robotik süreçler ya da yapay zekâ alanındaki gelişmeler, insana olan ihtiyacı azaltmak yerine algoritmalara karşı yaratıcı zekaya sahip, iyi iletişim kuran, yaşamı iyileştirmek için sorgulayan, üretken, yeni projeler için modellemeler yapan kişilere talebi artıracak. Yazılım, programlama, kodlama, otomasyon çözümleri geliştirme-uygulama ve dijital altyapıları oluşturma gibi konularda uzmanlaşmak rekabette bir adım öne çıkaracak. Geleceğin dünyasında iyi imkanlar elde etmek isteyen, üniversite tercihi yapacak gençlerimizin bu öngörüyle seçimlerini yapması, sadece tek bir alanda değil kendilerini birçok alanda bilgi sahibi yapabilecek üniversite ve bölümleri seçmesi önemli. Yaratıcı zekanın ve diğer sosyal niteliklerin gelişmesi için seçtikleri okulların bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerini de göz önüne almalılar. Yani bölüm dersleri dışında kendilerini sosyal alanda da besleyebilecek üniversiteleri tercih etmeleri gerekiyor. Eskiden tıp, mühendislik gibi mesleklerde tek bir alanda uzmanlaşmak, rasyonel, salt bilgiye sahip olmak yetiyordu ancak bugün bu mesleklerde bile çok yönlü olmak, farklı alanlarda bilgi sahibi olmak ve sosyal yetkinlikler gerekiyor. Geçmişten geleceğe taşınan temel bilimler bile sosyal nitelik isteyen bir dönüşüm yaşıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!