Paylaştıkça kazan

Güncelleme Tarihi:

Paylaştıkça kazan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2018 00:00

Türk kültürünün önemli özelliklerinden paylaşım, dijital dünyada da kendini gösteriyor. Paylaşım ekonomisinde birçok ülkeyi geride bırakan Türkiye’den çıkan girişimler, ek istihdama ve gelire destek oluyor.

Haberin Devamı

Paylaştıkça kazan
Dijital ve internet çağıyla doğan yepyeni bir kavram olan paylaşım ekonomisi hayatımızdaki yerini arttırıyor. Seyahat paylaşım platformu Uber, ev paylaşım uygulaması Airbnb gibi pek çok örneği sayabiliriz. Milyarlarca dolarlık bir büyüklük artık paylaşım ekonomisiyle yaratılıyor. Küresel ölçekte 110 milyar dolar büyüklüğe ulaştı bu yeni dünya. Son araştırmalardan biri ise Türkiye bu alanda en hızlı büyüyen ekonomi olarak gösteriliyor. Uygulama yaygınlığının en yüksek 15 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, yüzde 50 ile paylaşım ekonomisi hakkında bilgisi bulunanların en fazla olduğu, yüzde 9’luk oranla da aktif katılımın en yüksek düzeyde gerçekleştiği ülke Türkiye. Burson Marsteller araştırma şirketinin raporuna göre, 2025’te pazar büyüklüğünün 335 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla, Türkiye paylaşım ekonomisinin en hızlı büyüyeceği ülkelerden biri olarak da görülüyor. Bu tablo girişimcilerin aklına girmiş durumda. Türkiye’deki girişimciler paylaşım ekonomisi için farklı farklı örneklerle kullanıcıların karşısına çıkmaya devam ediyor.

Peki bunun sonucunda nasıl bir ekonomiyle karşı karşıyayız? İlk konuşulan konuların başında atıl olarak bekleyen kaynakların değerlendirilmesi. Yani parkta duran otomobiliniz varsa bunu başka biriyle paylaşabilirsiniz. Veya sofranızda boş bir tabak varsa bu tabağı başka birine sunabilirsiniz. Bunun sonucunda ise ek gelir ve ek istihdam gibi pek çok artı da beraberinde geliyor. Biz de buradan yola çıkarak Türkiye ekonomisine destek olmaya çalışan paylaşım ekonomisi girişimlerine yer verdik.

- Carbon: Kurumsal araç paylaşım havuzu olan girişim, aynı binada veya yakın lokasyonda yer alan şirketlerdeki ortak araçları kullandırıyor.

- Bringo: Yurtdışından boş valizle gelenlere sipariş verilmesini ve yolcuların valizlerindeki bu boşluklardan para kazanmasını sağlıyor.

- Quickwings: Yurtiçi veya yurtdışına uçakla seyahat eden yolcularla, o yönlere acil zarf veya paket gönderenleri buluşturan bir uygulama.

- Scotty: Motosiklet sahiplerinin, bir yere ulaşmak isteyen kullanıcıları taşımasını sağlıyor. Buna ek olarak yemek siparişi ve paket ulaştırılması hizmetleri de veriliyor.

- Cowork7x24: Gittiğiniz yerlerde mobil uygulama üzerinden saatlik ofis kiralamanızı sağlıyor.

- Arabalı: Aracınızı istediğiniz tarihlerde sigorta güvencesi ile deneyimli sürücülere kiralamanıza olanak sağlıyor.

- Bitabak: Mobil uygulama üzerinden sofrasını paylaşmak isteyenleri buluşturuyor.

- Bizero: Elektrikli bisiklet paylaşım platformu.

- Park Palet: İhtiyacınız kadar depolama alanını, istediğiniz yerde, istediğiniz süre için buluyor.

- Kipu: Okuduğunuz kitapları başkalarıyla paylaşmanızı, karşılığında puan kazanmanızı ve bu puanları okumak istediğiniz başka bir kitaba ücretsiz sahip olmanızı sağlıyor.

- Glocalzone: Ülkenizde bulamadığınız ürünleri, gezginler aracılığı ile yurtdışından getirtmenizi sağlayan online bir pazaryeri.

- Popupla.co: Mağazası olmayan tasarımcılar ve üreticiler için, perakende alanlarını paylaşıma açıyor.

- Tsunami Blu: Kullanıcıların Wi-Fi’larını güvenli bir şekilde komşularıyla paylaşabilmesini sağlıyor.

- Gaaraj: Sahip olunan araçların başkalarına kiralanabilmesini sağlıyor.

- İster pişir ister ye: Evde yemek pişirenler ile ev yemeği yemek isteyenleri buluşturan bir pazaryeri.

- Şehr-i Ofis: Profesyonellere saatlik, günlük, haftalık veya aylık kiralık paylaşımlı ofis ve çalışma alanları sağlıyor.

- Blueground: Lüks yaşam alanlarının kullanıcılar arasında kiralanmasına olanak sağlıyor.

- Garajyeri: Çevrenizdeki kişilerden uygun fiyata araç kiralamanızı ya da aracınızı kiralayıp ek gelir elde etmenize sağlıyor.

- Getiriver.com: Kullanıcıları, seyahat edenlerle iletişime geçirerek yurtdışından ürün getirmelerini sağlıyor.

- Volt Lines: Personel taşımacılığını paylaşımlı hale getiriyor ve aboneliğe dayalı ulaşım servisi sunuyor.

- KimleGit: Aynı istikamete giden araç sahipleriyle yolcuları buluşturuyor.

- Tag: İstanbul ve Ankara’da aynı yöne gidenleri bir araya getiriyor.

- TakasYolu: İkinci el eşya ve değiş tokuş pazarında yer alıyor. Kullanıcıları eşyalarını takaslayabileceği diğer eşya sahipleri ile tanıştırıyor.

- Zumbara: Para yerine zamanın kullanılıyor, yetenek ve tecrübeler paylaşılıyor.

- EvArkadasi.com: Kullanıcıların ev arkadaşı bulmasını sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!