İdamın kalkacağını taahhüt edeceğiz

Güncelleme Tarihi:

İdamın kalkacağını taahhüt edeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'ne (KOB) ilişkin AB ile yürüttüğü istişarelerde, idam cezasını kaldıracağı konusunda taahhütte bulunduğunu, dün Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz da üstü kapalı bir şekilde doğruladı. Yılmaz, ‘‘Türkiye'nin belli bir sürede bu cezayı kaldıracağını taahhüt etmesi bekleniyor. Bu da zaten bizim bildiğimiz bir husus’’ dedi.

ANAP MKYK öncesi konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Bu, baştan beri bilinen bir şey. Yeni bir unsur değil. Ama dediğim gibi şu aşamada tam üyelik süreci içinde mevcut uygulamanın devam ettirilmesi AB açısından yeterli. Ama Türkiye'nin belli bir sürede bu cezayı kaldıracağını taahhüt etmesi bekleniyor.’’

Hürriyet'te dün yer alan ‘İdam kalkacak sinyali’ başlıklı haberde, Türkiye'nin 8 Kasım'da açıklanacak Katılım Ortaklığı belgesi'ne ilişkin AB ile yaptığı istişarelerde idam cezasını ‘kısa vadede’ kaldıracağı sinyalini verdiği belirtilmişti.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Günter Verheugen, hem son dönemde Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le yaptığı telefon görüşmelerinde, hem de Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'la Brüksel'deki temasındaki, Katılım Ortaklığı Belgesi'nin Türkiye'nin gerçekleri çerçevesinde hazırlanmasına özen gösterileceğini bildirdi. AB üyeliğinde yol alabilmek için idam cezasının kaldırılmasının ‘Olmazsa olmaz’ şartlardan birisi olduğunu vurgulayan Verheugen, Türkiye'den bu konuyu en kısa süre içinde çözmesini önerdi.

AB İÇİN 'İDAMI KALDIRIN' ŞARTI

Öte yandan Avrupa Parlamentosu, aday ülkelerin idam cezasını yasalarında bulundurması halinde AB üyesi olamayacağı kararını aldı. Avrupa Parlamentosu'nun Genel Kurulu'nda bugün onaylanması beklenen tasarının, tüm siyasi gruplar tarafından ortak sunulması nedeniyle onaylanmasına kesin gözle bakılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!