İbrahim Yetkin: Büyüme hızı inandırıcı değil

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Yetkin: Büyüme hızı inandırıcı değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ’yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 1,2 daralan tarım sektörünün, son çeyrekte yüzde 9,7 gelişme göstermesinin’ inandırıcı olmadığını bildirdi.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in yılın son çeyreğine ilişkin açıkladığı yüzde 9,7’lik tarımsal büyüme oranının "tarım sektörü ile alay etmek anlamına geldiğini" savundu. Yetkin açıklamasında, ’bir süre önce TÜİK tarafından açıklanan tarımsal üretim rakamları, tarımsal üretimde önemli bir düşmeye işaret etmektedir. Ekilen alanlarda daralma, tarımsal istihdamda düşme, gübre ve ilaç kullanımında azalma vardır" dedi. Tarımsal üretim rakamları ve tarımsal istihdamdaki hızlı ve sürekli düşüşe karşın, son iki yıldır TÜİK tarafından, yıl sonu itibarıyla gerçekleştirilen revizyonlarda, tarım sektörünün küçülme trendinden çıkarıldığı ve büyüme trendine sokulduğunu ifade eden Yetkin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

TÜRK TARIMI KÜÇÜLÜYOR

"TÜİK yetkilileri, bu revizyonları, tarımsal rakamların sağlıklı olmayışına bağlamaktadır. Ancak bu sağlıklı olmayan rakamlar, her ne hikmetse yılın ilk aylarında hep düşük seyredip, yıl sonunda eşi görüşmemiş bir atak yaparak artıya dönüşmekte, bu da bize oldukça manidar gelmektedir. Kaldı ki tarımsal üretimin büyük ölçüde sona erdiği yılın dördüncü çeyreği itibarıyla böyle bir ters dönüş, herhalde çok makul ve mantıklı değildir. Türkiye tarımı, üretim ve verimlilik itibarıyla gerçekten büyümeyip küçülmektedir. Bu küçülme devam ettiği sürece, açıklanan ve revize edilen büyüme rakamları pembe bir balonun içine üflenen havadan öteye gitmeyecektir."

Yapı-Yol Sen iş yavaşlatacak

KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen üyeleri, 12 Nisan’da otoyol ve köprülerde iş yavaşlatacak. Yapı-Yol Sen Merkez Yönetim Kurulu’nca yapılan yazılı açıklamada, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptaline karar verdiği belirtildi. Yargı kararlarının hemen uygulanması gerektiği ifade edilen açıklamada, köprü ve otoyol çalışanlarıyla vatandaşların karşı karşıya getirilmemesi istendi. Hükümete yönelik olarak, yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "12 Nisan’da, tüm bu pervasız gidişata ’Dur’ demek için, otoyol ve köprü, Tapu ve Kadastro, Karayolları, İller Bankası, ile il müdürlüklerinde çalışanların taleplerini bir kez daha haykırmak için otoyol ve köprülerde iş yavaşlatma, diğer tüm iş yerlerinde de iş bırakma eylemi yapacaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!