İBB Başkanı'ndan metro müjdesi! 'En geç 1 ay içinde...'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2017 14:06

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul özelinde merak edilen soruları yanıtladı. Başkan Mevlüt Uysal, 'Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy Metrosu sürücüsüz olduğu için test çalışmaları uzun sürdü. Vatandaşımız bu kadar sabretti en geç bir ay içerisinde açacağımızın sözünü veriyoruz' dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, kentsel dönüşümün yerinde ve ilave imar artışı olmadan yapılacağını açıkladı. 28 Eylül’de Kadir Topbaş’dan boşalan İstanbul Belediye Başkanlığı görevini devralan Mevlüt Uysal, 39 gün sonra Florya Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen gazetecilerle tanışma toplantısında soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ekim’deki Şehir ve STK zirvesinde “İstanbul’a İhanet Ettik ben de bundan sorumluyum” sözleri hatırlatılan Mevlüt Uysal İstanbul’un zor bir şehir olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gecekondulaşma var. Göç var. Düzeltme sürecinde eksik yapılanlar var. Yanlış yapılanlar var. Bu süreçte iyi bir prensip belirleyemedik. Hepimizin kusuru var” dedi.

“PARA TALEP ETMEYECEĞİZ”

İstanbul’da yenilenmesi gereken bina sayısının 800 bin olduğunun altını çizen Mevlüt Uysal sözü kentsel dönüşüme getirerek şunları söyledi: “Kensel dönüşüm bundan sonra muhakkak yerinde ve imar artışı olmadan yapılacak. Para talep etmeyeceğiz. İlave rant yok. Vatandaş 120 metrekare yerine 100 metrekare evde oturacak. Kentsel dönüşüm maliyetinin böylece yüzde 20’sini karşılayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 bütçesinde Kentsel dönüşüm için bir milyar lira ayırdı. Yüzde 30 da biz katkıda bulunacağız. ‘Hadi yapalım’ diyenden başlarız. Bir milyar lira bütçe ile dört-beş milyarlık konut yaparız. Sonraki yıl bütçedeki payı arttırırız. Bu şekilde 15-20 yıl içinde bitiririz.”

KAÇAK KATLAR NE OLACAK?

Fatih’te üç yerine iki katı kaçak beş katlı konutlar bulunduğu hatırlatılan Başkan Mevlüt Uysal, çözümü şöyle açıkladı: “Bölgesine göre çalışma yaparız. Mevcut durumu koruyabiliriz. Kamulaştırma yaparız. Ya da kütle küçülür, konut sayısı aynı kalır.” dedi.

YENİ GÖKDELENLER GELİYOR MU?

Mevlüt Uysal, yeni yapılacak gökdelenler karşısındaki tavrını “Yeni gökdelenlere izin vermemek için mücadele edeceğiz. Bu kadar dar alana 3-5 katla sığmak mümkün değil ama teşvik edici değil, fren olacak şekilde hareket edeceğiz” diye açıkladı. Mimarların da bu konuda yardımlı olmalarını beklediklerini söyledi....

TOPLANTIDAN NOTLAR

Haberin Devamı

* 2019’da aday olup olmayacağıma kamuoyu karar verecek.
* Üsküdar Sancaktepe hattında sürücüsüz metronun test çalışmaları dokuz ay sürdü. Şimdi sertifika aşamasına geldi. En geç 1 ay içinde hizmete açılması bekleniyor.
* Sefaköy Beylikdüzü metrobüs hattı, 2018’de banliyö hattı devreye girince rahatlayacak. 500 bin kapasiteli hatta 800.000 talep var.
* İstiklal Caddesi’ndeki çalışmaların yılbaşına kadar bitmesi lazım. Çalışmaları daha çok denetleyip, bölgede yaşayanlara olumsuz etkisini azaltacağız.
* Yeni AKM’nin görüntüsü çok güzel. Yapıldıktan sonra da o kadar güzel olur mu? Temennimiz daha güzel olması.
* Halk Ekmek, İstanbul’un ihtiyacının yüzde 5’ini karşılıyor. Kapasiteyi arttırmak yerine, Halk Ekmek’in bilgi birikimini, kentin yüzde 95 ekmek ihtiyacını karşılayan fırınlara aktarıp, daha kaliteli ekmek üretimini teşvik edeceğiz.
* Kamu tecrübesini vatandaşa aktarmak istiyoruz. İstanbul’un çevre düzenlemelerindeki başarısını balkonlara taşıyacağız. Neden evlerin balkonlarında da laleler açmasın.

 

BAKMADAN GEÇME!