HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 16:37

Haberin Devamı

Almanya’dan bağlanacak emekliliğim iptal mı olacak
S.S. - Almanya

ÖNCELİKLE şunu belirtmek istiyorum; Her sigortalının durumu farklı olduğu için, çevrenizde bulunan kişilerin tabi olduğu emeklilik şartları sizin için, sizin emeklilik koşulları da başkası için geçerli değildir. Bu nedenle emeklilik şartları konusunda kıyas yapılması hem yanlıştır hem de hüsrana uğratır. Şimdi sizin ev kadını olarak özel

HÜRDANIŞ
durumunuza bir göz atalım.
SGK’ya yaptığınız son müracaatta 99 bin TL ödeme yapmanız halinde emekli olabileceğiniz söylenmiş. Ancak bu arada çıkan Torba Yasa ile Almanya’daki sigorta başlangıcınız artık Türkiye’de sigorta girişi olarak sayılacağından, emeklilik şartlarınız sizin lehinizde değişti.
Buna göre, ilk çocuğunuzu doğum tarihi olan Temmuz 1984, sizin SGK nezdinde sigorta girişi kabul edileceği için, 40 yaş ve 5.000 şartlarına olacaksınız. Yaş şartını doldurduğunuz için geriye bir tek 5.000 gün için 64.100 TL ödeme yapmak kalıyor. Bu parayı yatırırsanız, Türkiye’den aylık bağlatabilirsiniz.
SSK GİRİŞİ ŞART
Bunun için Almanya’nın size emeklilik yaşını doldurduğunuzda size bağlayacağı 270 Euro tutarındaki emekli aylığınızı da iptal ettirmenize gerek yok. Bu konuda da sizi yanlış bilgilendirmişler. Ayrıca borçlanma işlemleri için avukata ihtiyacınız yok. Avukatsız da işlemlerinizi yaptırsanız size 1.100-1.200 civarında aylık bağlanır. Yurtdışı borçlanma işlemini yapmadan önce Türkiye’ye gidip, fiilen 1-2 hafta sigortalı bir işe girip çalışmanız gerekiyor. Çünkü SGK sizin yurtdışındaki sigorta girişinizi (çocuğunuz ilk doğum tarihi itibariyle) Türkiye’de 4/b sigorta kolunda (eski adı Bağ-Kur) kayda geçiriyor. Oysa 4/a sigorta koluna (eski adı SSK) giriş yaparsanız, yazının başında bahsettiğim daha kolay şartlarda emekli olma hakkını kazanabilirsiniz.

Fazladan 26 bin TL ödemeye değer mi
Öztürk Alan

ALMANYA’daki iş başlangıç tarihi olan Ağustos 1982 itibariyle SSK’dan emekli olmak için 47 yaş ve 5.150 gün şartlarına tabisiniz. 4.371 günü zaten borçlandığınız için eksik süreniz, yazınızda belirttiğiniz gibi 2.829 gün değil, sadece 779 gün yapar. Bu gün sayısını, 30 Haziran 2015’e kadar geçerli olan 12.82 TL tutarındaki günlük borçlanma miktarı ile çarptığınızda, ödemeniz gereken toplam borç miktarı 9.987 TL tutacaktır. Bu durumda size 1.100-1.200 TL civarında bir aylık bağlanır. Ama 30.10.2014 tarihi itibariyle yurtdışındaki süreleriniz toplamı olan 7.770 günü tümünü veya 7.200 günü borçlanırsanız, aylığınızda yaklaşık 100-150 TL civarında artış olur. Ancak bu cüzi artış için fazladan 26 bin TL ödeme yapmaya değer mi değmez mi, buna siz karar vermelisiniz.

Hollanda’da çalışıp kesin dönüş yaptık
Murat Angay – Hollanda

ÇİFTE vatandaş olan eşiniz ve kendiniz için emeklilik şartlarını öğrenmek için Hürdanış Köşesi’ne gönderdiğiniz elektronik postada verdiğiniz bilgiye göre, yurda kesin dönüş yaptığınız 2006 yılına kadar birlikte Hollanda’da çalıştınız. Eşiniz 18 yaşını doldurduğu 1993 ile 2006 yılı arasında geçen 13 yılı (4.680 gün) yurtdışı borçlanma kapsamında Türkiye’de saydırabilir. Bunun için ödemesi gereken borç miktarı yaklaşık 60 bin TL hesaplanacaktır. Eşiniz Hollanda’ya gelir gelmez çalıştıysa, 50 yaş ve 5.675 gün şartlarına tabi olur. 13 yıllık ev kadınlığı süresini borçlanırsa, eksik kalan 995 günü tamamlamak için ya Türkiye’de sigortaya tabi bir işte çalışmalı, ya da bu süre kadar isteğe bağlı prim yatırmalı. Ama her harikulade SSK’ya tabi bir işyerinde çalışarak sigorta girişi yapması gerekiyor ki, yurtdışı borçlanma kapsamında parasını ödeyeceği 13 yılı bu kurumda kayıtlara geçebilsin.
BORÇLANABİLİRSİNİZ
Sizin ise Türkiye’de 2.259 gün sigortaya tabi prim ödemeniz var. Hollanda’daki sigortalı sürenizi borçlanmanız halinde, Türkiye’de Ekim 2006 tarihindeki sigorta başlangıcınız, Hollanda’da işe başladığınız tarihe geri çekilir. 18 yaşında çalışmaya başladıysanız 52 yaş ve 5.525 gün şartlarına tabi olursunuz. Türkiye’deki sigortalı süreniz dikkate alındığında, 3.266 gün eksik süreniz çıkacaktır. Bu sürenizi tamamlamak için ya sigortalı işe çalışmaya devam edeceksiniz ya da yurtdışı borçlanması yapacaksınız. Günlük 12,82 TL’den toplamda 41.872 TL öderseniz 2013 yılında emekli olmaya hak kazanırsınız. Hem borçlanma yapıp hem de çalışmaya devam ederseniz, aylığınız daha yüksekten bağlanacaktır.

Başvuru konsolosluk üzerinden mı yapılacak
Adil Aykan

EĞER yurtdışı borçlanması yapmadan SSK’da 5.191 prim ödeme gününe sahipseniz, yurtdışında çalışmaya devam etseniz dahi, Türkiye’den bağlanacak emekli aylığınız kesilmez.
Aylık bağlatmak için, aylık tahsis talep formunu ile beyan ve taahhüt belgesini doldurmanız gerekiyor. Bu iki evrakı da Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’nın web sitesinden indirebileceğiniz gibi, bağlı olduğunuz Başkonsolosluk bünyesindeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’nden de temin edebilirsiniz.
Ancak başvuruyu Konsolosluğa değil, Türkiye’de ikamet adresinizin bulunduğu kentteki SGK İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. Evrakları postayla göndermeniz size aylık ödemelerinin başlama tarihi konusunda bir kayba uğratmaz. Neticede, başvurunuzun SGK’ya intikal ettiği tarihi takip eden aybaşından itibaren, aylığınız bağlanacaktır.

Borcumu yaş dolana kadar ödesem olur mu
Mehmet Erel

YURTDIŞI borçlanma kanununu çerçevesinde yapacağınız yurtdışı borçlanmasına istinaden size tahakkuk ettirilecek borcu, tebliğ tarihinden sonraki üç ay içinde ödemeniz gerekiyor. Bu süre içinde borcu defaten veya bölüm bölüm de ödeyebilirsiniz. Ancak verilen üç aylık sürenin bitimine kadar yatırdığınız paranın karşılığındaki gün sayısı, sigorta cetvelinize işlenir, para karşılığını yatırmadığınız günler ise kayda geçmez.
Eksik günlerinizi, yeniden borçlanma başvurusuyla tamamlamanız gerekecektir. Yani sizin arzu ettiğiniz gibi, yaş şartınız dolana kadar, size bildirilen borcu ödeme veya taksitlendirme imkanına sahip değilsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!