Hububatta, İç Anadolu'da yüzde 30'a yakın kayıp bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Hububatta, İç Anadoluda yüzde 30a yakın kayıp bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 10:40

Hububatta, İç Anadolu'da yüzde 30'a yakın kayıp bekleniyor

Haberin Devamı

Metin ÖZDEMİR/POLATLI(Ankara), (DHA)- ZİRAAT Yüksek Mühendisi Murat Çelik, İç Anadolu bölgesinde hububatta yüzde 30'luk bir rekolte kaybı beklediklerini açıkladı. Çelik, bitkinin çimlenme döneminde yağış almaması nedeniyle gelişmediğini ve tarlalarda seyrelme meydana geldiğini, bu nedenle ciddi ölçüde ürün kaybının yaşanacağını söyledi.
Polatlı ve Haymana bölgesinde hububat ekili alanlarda incelemeler yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Çelik, bu yıl ürün rekoltesinde yüzde 30'luk bir kaybın olacağını söyledi. Hububat bitkisinin Nisan ve Mayıs başlangıcında çimlenme döneminde yağış almadığını hatırlatan Murat Çelik, "İç Anadolu bölgesinde hububat ekili alanların çoğunluğu kıraç arazidir. Bu arazilere yağış ihtiyaç olduğu zamanda yağmaması bitkinin gelişmesini olumsuz etkilemektedir. Bu yıl Mart ve Nisan ayında bitkinin çimlenme döneminde yağış olmamıştır. Arazide yaptığım incelemelerde ürün kaybının yaklaşık yüzde 30 olacağını tahmin ediyorum" dedi. 
YÜZBİNLERCE TON KAYIP
Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Çelik, son iki yıla göre bir kıyaslama yaptığında, bu yıl İç Anadolu bölgesinde yüzbinlerce ton ürün kaybının yaşanacağını kaydetti. Çelik açıklamasında, "İlk çimlenmede yağış olmadığı için ekili alanlarda kayıplar oldu. Birim alanda bitki sayısında azalma var. Bu da verime yansıyacaktır. Son iki yılın en düşük rekoltesi ile karşılaşacağımızı söyleyebilirim. Dolayısıyla bu yıl sadece Polatlı ve Haymana değil, İç Anadolu bölgesinin genelinde yüzde 30'a varan ürün kaybının yaşanacağını tahmin ediyorum. Bu da yüzbinlerce ton hububat kaybı demektir" dedi.
Öte yandan sadece Polatlı'da yılda 400 bin ton ürün rekoltesi eldi edildiğini, bu yıl ise rekoltenin en az yüz bin ton düşeceğini söyledi. 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!