Hopa davasında ilk duruşma

Güncelleme Tarihi:

Hopa davasında ilk duruşma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 00:00

Hopa’da çıkan olayların ardından Ankara’da 22’si tutuklanarak cezaevine gönderilen 28 kişi bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. “Silahlı terör örgütü” üyeliği suçlamasıyla son 6 aydır Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 22 kişi için hazırlanan iddianamede, “kitaplar”, “bayrak sopaları”, “şemsiye” ve “puşi” deliller arasında gösteriliyor.

ARTVİN’in Hopa ilçesinde, 31 Mayıs günü çıkan olaylarda Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesinin ardından Ankara’da tutuklanan 22 kişinin ilk duruşması, bugün Ankara Adliyesi’nde görülecek. “Silahlı terör örgütü” üyeliği ile suçlanan 22’si tutuklu 28 sanık için hazırlanan iddianamede, “kitaplar”, “bayrak sopaları”, “şemsiye” ve “puşi” deliller arasında gösteriliyor. Saat 10.00’da başlayacak olan ilk duruşma öncesinde sanık yakınları ile çok sayıda sivil toplum örgütü ve dernek, Adliye binası önünde toplanarak yaşananlara tepki gösteren ortak bir basın açıklaması yapacak.

Hukuki yargılama olmayacak

Son 6 aydır Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 22’si tutuklu 28 kişi hakkında görülecek olan dava öncesi Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut, Ankara Hürriyet’e konuştu. Davaya konu olan suçlamaların, “Ak Parti’ye karşı muhalefet etmek” ve “Sol görüşlü olmak” kapsamında olduğunu belirten Samet Karabulut, “Davayı ‘siyasi’ bir dava olarak değerlendiriyor, ortada ‘düzmece’ bir iddianamanin olduğunu düşünüyorum. Olayların ve yaşananların perde arkasına baktığımızda ise bugün görülecek olan ilk duruşmanın ‘hukuki’ bir yargılama olacağını sanmıyor, beklemiyorum” dedi.

Hak arayacağız

Tutuklu bulunan 22 kişiden 16’sının öğrenci olduğuna ve haksız yere cezaevinde tutulduğuna dikkat çeken Karabulut, “Hopa’da yaşanan olaylarda bir insan hayatını kaybetti. Bugün yargılanacak olan kişilerin bu insanın ölüm nedenine tepki göstermesi ‘sağlık’ belirtisidir. Türkiye’nin dört bir yanında emekli bir öğretmenin ölümüne tepki gösterildi, zaten buna tepki göstermemek toplumun ‘sağlıksız’ olduğu anlamına gelir. Maalesef ülkemizde toplum ezilmeye, buna bağlı olarak da ruh sağlığı bozuk, sinik ve yaşananlara duyarsız kalan sağlıksız bir toplum oluşturulmaya çalışıyor. Bu yüzden bu davada 28 kişinin değil, tüm toplumun haklılığını arayacağız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!