Hobi olarak başladı, şimdi aylık 1,5 ton mantar üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Hobi olarak başladı, şimdi aylık 1,5 ton mantar üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2017 13:04

Hobi olarak başladı, şimdi aylık 1,5 ton mantar üretiyor

Haberin Devamı

Hasan BOZBEY/ORHANGAZİ (Bursa),(DHA)-  BURSA’nın Orhangazi İlçesi’nde KOSGEB kadın girişimci eğitimi alan, ardından Orhangazi Belediyesi ile birlikte İstiridye Mantarı eğitim programları düzenleyen kadın girişimci Esma Kara, 45 bin TL maliyetle kurduğu özel serada istiridye mantarı üretmeye başladı. Kapasitesini giderek artırmayı hedefleyen Esma Kara, istiridye mantarında marka olmak istediğini ifade etti.

Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde yaşayan kadın girişimci Esma Kara, kurduğu özel bir serada başladığı İstiridye Mantarı üreticiliğini daha da geliştirmek istiyor. Hobi olarak başladığı istiridye mantarı üretimine 45 bin TL harcamayla kurduğu serada devam eden Esma Kara, 3 aylık kompost üretimlerde yıllık 10 ton mantar üretmeye başladı. Ev hanımı olan ve KOSGEB’in Kadın Girişimciler için sunduğu imkanlarla tanıştığını belirten Esma Kara, “İstiridye mantarını hobi olarak üretiyordum. Daha sonra bu konuda daha büyük işler yapabileceğimi düşündüm. İlk iş olarak KOSGEB’den Kadın Girişimcilik Eğitimi aldım. Ardından Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan’ın da desteği ile Orhangazi’de çiftçi temsilcilerinin de organizasyonu ile İstiridye Mantarı üretimi ile ilgili bir eğitim program düzenledik. Ardından bu işi ticari olarak yapacağıma karar verdim ve başladım” dedi.

MARKA OLMAK İSTİYOR

Esma Kara, istiridye mantarı üreticiliğinin zorlu bir uğraş olduğunu da belirterek, “Bir sera kurdum. 45 bin TL maliyetle kurduğum 100 metrekarelik serada üretime başladım. Şu anda 3 aylık dönemler halinde toplamda 3,5 ton civarında istiridye (kabak) mantarı üretiyorum. Bu üretim aylık 1 ile 1,5 ton arasında. Zaman içinde sera sayısı ve kapasitesini de artırmayı hedefliyorum”  dedi.  Esma Kara, bu girişim öncesi Bursa Valisi İzzettin Küçük, Orhangazi Kaymakamı Dr.Yalçın Yılmaz ve Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Ergün Efendioğlu, İlçe Tarım Müdürü Gürkan Kabul ve Ziraat Odası yöneticilerinden büyük destek gördüğünü de belirterek, kadın girişimcilerin desteklenmesi halinde çok büyük işler de yapabileceklerini söyledi. Kara, “Ürettiğim İstiridye Mantarını toptan satmak için çaba harcıyorum. Ancak yakında İnternet üzerinden pazarlama çalışmaları da olacak” ifadelerini kullandı. İstiridye Mantarının perakende 12 TL/Kg, toptan 8 TL/Kg fiyatla alıcı bulduğunu da belirten Esma Kara, hedefinin yakın gelecekte bugünkü üretim kapasitesinin üzerine çıkmak olduğunu kaydetti.

 

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!