Hızmalı: “Domuz Gribinin Normal Gripten Farkı Yok”

Güncelleme Tarihi:

Hızmalı: “Domuz Gribinin Normal Gripten Farkı Yok”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 13:31

DOKTOR HIZMALI, DOMUZ GRİBİYLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Lokman Hızmalı, domuz gribinin mevsime bağlı olarak gelişen gripten bir farkı olmadığını söyledi.
Açıklamalarda bulunan Dr. Lokman Hızmalı, domuz gribinin mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğini söyledi. Hastalık nedeniyle paniğe kapılmaya gerek olmadığını ve hızlı hareket etmek gerektiğini ifade eden Hızmalı, bu dönemde ortaya çıkan bazı grip vakalarına domuz gribi tanısı konduğunu ve kontrol altında tutulduğunu söyleyerek, domuz gribinin öldürücülüğünün düşük olduğuna ve mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğine dikkat çekti. 2009 yılında Meksika’da ortaya çıkan ve o yıllarda birçok kişinin ölümüne sebep olan domuz gribinin yeni bir virüs olmadığını belirten Dr. Hızmalı, bu nedenle insanların bugün için korkmaması gerektiğini söyledi. Dr. Hızmalı, “Domuz gribi, özellikle sonbahar ve kış ayları olmak üzere tüm yıl etkisini gösteren bir çeşit hastalıktır. Tıbbi açıdan açıklamak gerekirse; H1N1 tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. İlk olarak Meksika ve ABD’de birçok kişide saptanan domuz gribi ardından çok sayıda ülkeye yayılmıştır. Bu hastalığın isminin domuz gribi olmasının sebebi ise domuzlar arasında görülen grip virüslerine oldukça benzerlik göstermesidir. Bir tür insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır” şeklinde konuştu
Domuz gribi vakalarında yüksek ateşin önemli bir belirti olduğunu söyleyen Dr. Hızmalı, “39-40 dereceye varan ateş, kuru öksürük, vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı, bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile yorgunluk, domuz gribinin belirtileri arasında sayılabilir. Ama bu belirtiler normal mevsimsel bir gripte de görülen belirtilerdir. Ateş, öksürük ya da ağrı şikâyetinden ikisi varsa mutlaka bir sağlık kurumuna başvurmak gerekiyor. Risk grubuna girip girmediklerini kişilerin kendileri tespit edemez, hekim değerlendirmesi önem taşıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!