Hindistan'da tren kazası: 500 ölü

Güncelleme Tarihi:

Hindistanda tren kazası: 500 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hindistan'da dünyanın üçüncü büyük tren faciası yaşandı. Ülkenin doğusundaki Gaisal kentin yakınlarında sinyalizasyon hatası nedeniyle aynı hatta giren iki yolcu treni büyük bir hızla çarpıştı. İlk belirlemelere göre, en az 500 kişi öldü, binden fazla yaralı var.

Tüyler ürperten kaza dün öğlen saatlerinde meydana geldi. Başkent Yeni Delhi'den ülkenin doğusundaki Brahmutra'ya giden yolcu treni ile karşı yönden gelen Assam Ekpresi, sinyalizasyon hatası nedeniyle aynı hatta girdi. Binlerce yolcuyu taşıyan iki tren, Gaisal kenti yakınlarında karşı karşıya geldi. Çarpışma korkunç oldu. Büyük bir patlamanın ardından vagonlar birbirine girdi ve yangın çıktı.

DEHŞET SAHNELERİ

Yüzlerce kişi, vagonların içinde sıkışarak, yanarak ya da panikten birbirlerini ezerek can verdi. Kurtarma çalışmalarına askeri birlikler de katıldı.

Görgü tanıkları kaza yerinin korkunç bir görüntüye sahip olduğunu belirtiyor. Yanmış cesetler ve insan parçaları kurtarma yardıma koşanları dehşete düşürüyor. Yetkililer ölü sayısının artamasından endişe ediyor. Çünkü, kaynak makinaları ile açılmaya çalışılan, hurda yığını haline gelmiş vagonların içinden çok sayıda cesedin çıkması bekleniyor.

Çarpışma anında duyulan büyük patlama, kazanın bir bombalı saldırı olabileceği şüphesi uyandırmıştı. Ancak yetkililer patlama sesinin, çarpışma şiddetinden dolayı meydana geldiğini belirtiyor.

Hindistan Devlet Başkanı Kocheril Raman Narayanan, kurtarma çalışmaları için bütün olanakların seferber edildiğini açıkladı.

Hindistan en fazla tren kazasının meydana geldiği ülkelerden biri. Çünkü, ülke Çin'den sonra dünyanın en uzun tren yolu ağına sahip ve günde ortalama 13 milyon kişi şehirlerarası yolculuk yapıyor.

Kaza şampiyonu

İlk belirlemelere göre, en az 500 kişinin can verdiği dünkü tren kazası ölü sayısının artması halinde dünyanın en feci tren kazası olacak. Şu anda dünyanın üçüncü büyük kazası. Hindistan tren kazalarında dünya liderliğini de elinden bırakmıyor. İşte Hindistan'ı kana bulayan tren kazalarından bir kaçı:

1981 yılında aniden çıkan fırtına Hindistan'ın Bihar eyaletinde bir treni raydan çıkartıp uçuruma attı. Ölü sayısı 800.

1988'de bu defa Muson yağmurları bir treni raydan çıkarıp göle uçurdu. Ülkenin güneyinde meydana gelen bu kazada 100 kişi öldü 200 kişi de yaralandı.

1990'da Bihar eyaletinde bir trende bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. 100 kişi feci şekilde yanarak can verdi.

1995'de başkent Yeni Delhi yakınlarında iki tren çarpıştı. Kazada 350 ölü, 750 yaralı.

1998'de Pencap eyaletinde bir tren raydan çıktı. Çoğu köylü, 201 kişi öldü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!