Hillary’nin başkan adaylığı tamam

Güncelleme Tarihi:

Hillary’nin başkan adaylığı tamam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 20:12

AMERİKAN AP ajansına göre 8 Kasım’daki başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’nin aday adayı olan Hillary Clinton, California’da önseçimlere kalmadan gerekli delege sayısına ulaşarak adaylığını garantiledi ve ülke tarihine geçti.

Haberin Devamı

Pazar günü Porto Riko’daki ön seçimdeki zaferi, bir gün sonra da özel bir statüye sahip istediği yönde oy verebilen ‘süper delegelerden’ aldığı destekle 68 yaşındaki Clinton, 571’i süper delege olmak üzere toplamda 2.383 delegeye sahip oldu. Böylece daha ön seçimler bitmeden, Demokrat Parti’den başkan adayı olması için gereken delege sayısını kazanmış oldu. Haftasonu Porto Riko ve Virgin Adaları’nda yapılan önseçimlerin ikisini de kazanan Clinton, Amerika’nın en büyük nüfusa sahip California eyaletinde, Montana, New Jersey, New Mexico, Kuzey ve Güney Dakota’daki dün yapılan seçimleri kazanmasının ardından zaferini ilan edecekti. AP, süper delegeler nezdinde araştırma yaparak Clinton’ın adaylığının kesinleştiğini ilan etti.

240 YILDA İLK

Amerikan medyasının Demokrat Parti’nin adayı ilan etmesine rağmen Clinton, California’daki seçim mitinginde zafer ilan etmedi ve “Tarihi, beklenmedik bir anın eşiğindeyiz. Fakat her bir oy için çok çalışmak zorundayız” açıklaması yaptı. 1569 delege desteği bulunan, bunların sadece 48’i süper delege olan Clinton’ın “sosyalist” rakibi Bernie Sanders ise partinin kurultayına kadar süper delegelerin desteğini almak ve California seçimlerini kazanmak için elinden geleni yapacağını açıkladı. Hillary Clinton’dan önce, ülkenin önde gelen iki partisi Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, başkanlık seçimine kadın adayla girmemişti. 240 yıldır ilk kez ABD siyasetinin önde gelen bir partisi kadın adayla seçime girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!