Hikmetyar’ı kara listeden çıkaracak anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Hikmetyar’ı kara listeden    çıkaracak anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 22:00

AFGANİSTAN hükümeti, Gülbeddin Hikmetyar’ın lideri olduğu ülkedeki silahlı gruplardan Hizb-i İslami Partisi ile dün çatışmaları bitirmek üzere taslak barış anlaşması imzaladı.

Haberin Devamı

İmza törenine hükümeti temsilen Afganistan Cumhurbaşkanı Güvenlik Danışmanı Hanif Atmar ve Hizb-i İslami Partisi’nin müzakere heyetinin başkanı Amin Karim katıldı. Arabulucu rolü oynayan Afganistan Yüksek Barış Şurası Başkanı Pir Sayid Ahmad Geylani de törende hazır bulundu. 6 sayfalık anlaşma metni 26 maddeden oluşuyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni Afganistan hükümetinin, Hikmetyar’ın ABD ve BM’nin terör listelerinden çıkarılması için çalışacağı taahhüdü. Böylece Hikmetyar’a siyasete dönüş kapısı açılacak.

40 SENELİK SAVAŞ

Hizb-i İslami, 40 senedir Afganistan’da çeşitli güçlerle savaşıyor. Örgütün son büyük saldırısı 2013 yılında olmuş ve sonucunda 5’i ABD’li 15 kişi ölmüştü. Gülbeddin Hikmetyar, adını 1980’lerde Sovyet işgaline karşı savaşmasıyla duyurmuştu. Afganistan içindeki grupların güç savaşına girdiği 1990’larda ise başkent Kabil’e yönelik binlerce kişinin öldüğü bombalı saldırılar düzenlemekten sorumlu tutuluyordu. Hikmetyar, 1996 yılında da kısa bir süre başbakanlık yaptı.

BAKMADAN GEÇME!