Hibrit santral örnek oldu

Güncelleme Tarihi:

Hibrit santral örnek oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 11:29

İZMİR’deki Gediz Üniversitesi’nin öğrenci otoparkına kurduğu rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik üreten hibrit santral, yankı uyandırdı. Afrika ve Ortadoğu ülkeleri, yılda 370 bin TL tasarruf ettirip, atmosfere 450 ton karbon salınımını önleyecek çevreci tesisin aynısını ülkelerine kazandırmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci projeyle taçlandırdı. İzmir Seyrek’teki kampüse Türkiye’nin en büyük hibrit elektrik santrali kuruldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon TL ile desteklediği proje, toplam 2.2 milyon TL’ye mal oldu. Üç bin metrekarelik öğrenci otoparkının üzeri bin 600 güneş paneliyle kaplandı, bir de rüzgar türbini yerleştirildi. Büyük bölümü yerli teknoloji olan santral, güneş ve rüzgar enerjileri birleştirilerek saatte 500 kilovat elektrik üretme kapasitesine sahip.

Gediz Üniversitesi, elektrik ihtiyacının en az yüzde 60’ını buradan sağlayacak ve yılda 130 bin dolar (yaklaşık 370 bin TL) tasarruf edecek. Yenilenebilir kaynakların elektriğe dönüştürülmesiyle de her sene, çevre kirliliğine neden olan 450 ton karbon salınımı engellenecek. Doğa dostu bu tesis Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından araştırma ve eğitim laboratuvarı olarak da kullanılacak, yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik personeller burada uygulama yapacak.

TEKNİK DESTEK VERİLİYOR

Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş, hibrit santralin, hem rüzgar ve güneşten aynı anda elektrik üretmesi hem otopark gibi atıl bir alanın değerlendirilmesini sağlaması nedeniyle yurtdışında da ilgi uyandırdığını açıkladı. Aynı zamanda Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Güneş, özellikle Afrika’dan ve Ortadoğu’dan heyetlerin gelip incelemeler yaptığını, benzerini ülkelerine de kazandırmak amacıyla teknik destek istediğini dile getirdi, şunları söyledi:

"Bu amaçla ilk olarak Nijerya Yatırımlar Komisyonu Başkanı Aminu Suleman Takuma, santralin daha kurulma aşamasında üniversitemize konuk oldu. Ülkesindeki kamunun ve özel sektörün yatırımlarına yön veren Takuma, Gediz Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde eğitim gören oğlu Imran Aminu Takuma’dan öğrendiği çevre dostu projemiz hakkında bilgi aldı. Ardından birçok heyet benzer temaslarda bulundu, en son Güney Afrika’dan ve Zambiya’dan ziyaretler yapıldı. Afrika’da ve Ortadoğu’da yenilenebilir enerji potansiyeli oldukça yüksek. Enerji ihtiyaçlarının tamamını rüzgar ve güneşten ayrı ayrı santrallar ya da üniversitemizdeki gibi hibrit santral ile karşılayabilirler. Sahip olduğumuz bilgi birikimini ve tecrübelerimizi yenilenebilir enerji kullanımının ülkemizde ve dünyada artması amacıyla paylaşıyoruz, bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!