Herkes sürüyor İstanbul yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Herkes sürüyor İstanbul yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 23:54

Dünya çapında trafik sıkışıklığını ölçmek için son üç yıldır hazırlanan ‘Küresel Dur-Kalk Endeksi’nde, İstanbul birinciliği kimseye kaptırmadı. Endekse bakılırsa, İstanbul’da yürümek, araç sürmekten ‘hızlı’...

Haberin Devamı

MOTOR yağları üreten Castrol ile navigasyon cihaz ve sistemleri üreten TomTom firmalarının ortaklığıyla üçüncü kez hazırlanan ‘Castrol Global Dur-Kalk Endeksi’ açıklandı. Dünya genelinde 52 şehrin incelendiği endekste İstanbul, yıllık tam 32 bin 880 dur-kalk ortalamasıyla bir kez daha şampiyon oldu.

İstanbul’u, 32 bin 640 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Cakarta ve 30 bin 480 dur-kalk ortalamasıyla Mexico City takip etti. Araştırmaya göre, sürekli artan trafik sıkışıklığı nedeniyle dünya çapında yıllık ortalama dur-kalk sayısı tüm dünyada yüzde 13 arttı.

ORTALAMA HIZ 28.4 KM
Uydu navigasyon sistemlerindeki bilgiler kullanılarak hazırlanan 2016 yılını kapsayan araştırmada ilk kez, şehir başına trafikteki ortalama hız da tespit edildi. Bu kapsamda da dünya çapında trafikte en düşük hız ortalama 25 km seviyesinde gerçekleşirken, İstanbul da 28.4 km ile en düşük hıza sahip şehirler arasında yine ilk sıralarda yer aldı.

Herkes sürüyor İstanbul yürüyor


NE YAPIYORUZ DA TRAFİKTE 'DURUYORUZ'
Araştırma kapsamında bilgi veren yol güvenliği uzmanı Cankat Hurmoğlu, “Dur-kalk trafiği azaltmak için hepimize görev düşüyor” diyerek, bu sıkışıklığa nelerin yol açtığını şöyle özetledi: “İstanbul’un dur-kalk trafikte dünya şampiyonu olmasının bir sebebi araç yoğunluğu ise bir sebebi de sürücü davranışları. Hatalı yola çıkışlar, geçiş üstünlüğüne uymamak, gereksiz şerit değişikliği, kaza izlemek için yapılan ‘dur-kalk’lar, ani hızlanmalar ve durmalar trafik sıkışıklığını artırıyor. Sadece gereksiz şerit değiştirmelerden kaçınarak bile yüzde 50’ye kadar daha az dur-kalk yapmak mümkün.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!