Her gün 450 kişiye kanser teşhisi

Güncelleme Tarihi:

Her gün 450 kişiye kanser teşhisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2017 01:00

Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye'de yılda ortalama 163 bin 500, günde ise 450 kişi kanser tanısı alıyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Keskinkılıç, “Kanser korktuğumuz gibi artmıyor ama bütün sinyaller de kanserin artabileceğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneğinde "4 Şubat Dünya Kanser Günü" nedeniyle basın toplantısı düzenlendi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, Türkiye'nin 2014 yılı kanser karnesinin çıktığını belirten Keskinkılıç, günde yaklaşık 450 kişinin kanser tanısı aldığını bildirerek, "Erkeklerde akciğer, prostat, kolon, kadınlarda ise meme, tiroid ve rahim ağzı kanserleri yine en çok görülen kanser türleri arasında yer alıyor" dedi. 

YÜZDE 80’İ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise, Dünya Kanser Günü'nün bu yılki temasının "Yapabiliriz, Yapabilirim" olduğunu söyledi. Kansere karşı toplumun ortak mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, kanser hastasının ihtiyaçlarının sürekli değiştiğini, toplumun bu kişilerin sesine kulak vermesi gerektiğini bildirdi. Kanserle ölümün yan yana getirildiğini ifade eden Yalçın, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını, pediatrik kanserlerin yüzde 80'inin, erişkin kanserlerinin de yüzde 60'ının tedavi edilebildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

YAŞAMDAN KOPULMAMALI

Kanser hastaları için toplumun yapabileceklerinden bahseden Prof. Dr. Şuayib Yalçın, şunları kaydetti:
"Kanser hastalarına özgü politikaları şekillendirebiliriz, toplum bunu yapabilmeli. Bunu yaparken de ulusal düzeyde değil bazen muhtarlık düzeyinde alacağımız önlemlerle yaşam tarzımızı destekleyecek politikalar yapmalıyız. Kanserden korunmak demek aynı zamanda diyabet, hipertansiyon, inme, KOAH gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmak demektir. Kaliteli iş gücü ortamları oluşturulmalı, sağlıklı iş yerleri oluşturulmalı. Kanseri toplumsal olarak önleyebiliriz. Toplumda insanları işe dönmeleri konusunda desteklemeliler. Aileler de işe giderse mikrop kapacağını düşünüyor, kanser hastalarının çoğu kendinden kapar mikrobu. Kanser hastasının normal faaliyetlerini sürdürmesine engel bir durum söz konusu değil."

BAKMADAN GEÇME!