Her öğünde zeytin önerdiler

Güncelleme Tarihi:

Her öğünde zeytin önerdiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2018 08:58

Her öğünde zeytin önerdiler

Haberin Devamı

İZMİR'de 'Gurme İzmir' adı altında düzenlenen ve 220 katılımcıyla gerçekleşen Olivtech 8'nci Zeytin Zeytinyağı,Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'nı ziyaret edenler birbirinden farklı zeytin ve zeytinyağı çeşitlerini tatma fırsatı buldu. Firmalar her öğünde tüketimin artması için çağrı yaptı.

Yerli üreticiler ile yabancı alıcıların bir araya geldiği Gurme İzmir'de farklı markalarda üretilen zeytin ve zeytinyağı çeşitleri görücüye çıktı. Türkiye'de 300 bin ton zeytinyağı üretildiğini ve Akhisar'ın 14 milyon zeytin ağacı varlığıyla önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, sofralık zeytinin yüzde 70'inin Akhisar imzalı olduğunu söyledi. Zeytin ağaçlarının verimi arttıkça zeytinyağında da üretimin arttığını dile getiren Başkan Alhat, şöyle konuştu:

"Her yıl üretimi artan bir ilçeyiz. Pazarlama imkanlarımızı çoğaltarak satışı arttırmaya çalışıyoruz. Çok para kazanmak isteyen firmalar var. Ama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetliyor. Üretici malının uygun fiyata satılmasını istiyor. Ancak 14 liralık zeytinyağını rafta kimse 30 liraya görmek istemez. Biz tüketiciye uygun zeytinyağı satmak istiyoruz. Tuzu düşürdük, kaliteyi arttırdık. Yeter ki tüketim artsın."

"AZ KULLANALIM AMA ZEYTİNYAĞI KULLANALIM"

Fazla miktarda yağ kullanmak yerine daha az miktarda zeytinyağı kullanımının arttırılmasını isteyen Alhat, "Az kullanalım ama zeytinyağı kullanalım. Bu durum ev ekonomisine de yük getirmez. Biz sağlıklı bir ömür kazanmış oluruz. Bu bir alışkanlık meselesi. Eskiden herkes tereyağ yerdi, zeytinyağı yerdi. Yağ fabrikaları kurulduktan sonra 'Basma da fistan giyemem, zeytinyağlı yiyemem' şarkıları yazıldı. Bizi kandırdılar" dedi.

Bu yıl stantlarına yemek uzmanı ve yazar Sahrap Soysal'ı davet ettiklerini ifade eden Başkan Alhat, "Dünyada öğlen ve akşam yemeklerinde zeytin yiyorlar. Biz de zeytini nasıl daha fazla kullanabileceğimizi araştırıyoruz. Sabah, öğlen, akşam zeytin yiyebiliriz. Yazarımız Sahrap Soysal'ın bu konuda yeni bir kitabı var. Burada da zeytini kullanarak farklı lezzetler hazırlıyor. Türk halkı yeter ki biraz sağlıklı beslenmek istesin" dedi.

FİYATLARDA İSTİKRAR

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek de zeytinyağının insan sağlığı açısından tartışılmaz bir etkisi bulunduğunu dile getirdi. Devletin destek vermesi halinde tüketimin artacağını dile getiren Sürek, "İç Anadolu'da daha yeni yeni zeytinyağına alışmaya başladılar. Biraz maliyeti yüksek. Biz markalı yağların tercih edilmesini öneriyoruz. Plastik şişelerde zeytinyağı kullanılması uygun değil. Zeytinyağı fiyatları genel olarak sağlıklı bir ürün olduğu için yüksek olabilir. Tüketen kıymetini biliyor. Girdiler pahalı olduğu için fiyatlara yansıyor. Bu yıl fiyatlar istikrarını korudu" diye konuştu.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!