Her derde deva Pilates

Güncelleme Tarihi:

Her derde deva Pilates
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 00:00

On yılı aşkın süredir Başkent’te yaşayan Pilates eğitmeni Macar Emeşe Viragh dünyada popülaritesi giderek artan pilatesi yapmaya her yaştan insanı çağırarak, "Güçlü bir vücut için herkes bu sporu yapmalı" dedi.

DÜNYADA son dönemlerin popüler sporu olan, özellikle Madonna’yla adını duyuran Pilates’in tecrübeli eğitmeni Macar Emeşe Viragh bu sporun yararlarını Ankara Hürriyet için anlattı.

Emeşe, güçlü bir vücut için her yaştan insanın bu sporu yapması gerektiğini vurgulayarak, "Pilates kas yapısını bir bütün haline getirir. Kilo vermeseniz bile ince görünürsünüz" dedi.

Pilates’in yer egzersizlerini yoga unsurlarıyla birleştirip, sakatlanmaya karış güçlü bir vücut yaratmayı hedeflediğini belirterek şöyle konuştu:

"Pilates yer hareketleri ve plastik top gibi aletlerle yapılan hareketler olmak üzere yaklaşık 500 hareketten oluşan, tüm vücut için bir kondisyon programıdır.

İNCE GÖRÜNÜN

Vücudumuza ayrı bir yükleme olmadığı için her yaştan insan Pilates yapabilir. Benim 17-73 yas arası öğrencilerim var. Hatta ciddi kalp, bel, boyun ve diz problemi olan birçok insan özellikle Pilates sporunu tercih ediyor. Çünkü, Pilates kas yapısını bir bütün haline getirir. Kilo vermezsiniz de ince görünürsünüz. Dayanıklılığınız artar ve metabolizma hızlanır.

Öğrencilerim Pilatesi bir oyun olarak düşünerek (topla çalışıldığında) zevkle yapıyorlar. Benim derslerimde katılımda iki üç seneden beri gözle görülür bir artış söz konusu. Her kesimden öğrencilerim bulunmaktadır. Özellikle bilgisayar başında çalışan insanların çektiği boyun ve bel ağrılarına pilatesle çözüm getirebiliyoruz.

Emeşe’nin özel dersler dışında Pilates öğrettiği yerlerin başında Ankara Şehir Klübü, Kavaklıdere Tenis Kulübü, Swiss hotel, Ulus Ankara Tenis Klübü, Renewa, geliyor.

İLGİNÇ HİKAYE

Düsseldorf’ta doğan Joseph Pilates, hastalıklı bir çocukluk geçiren astım, romatizma ve çelimsizlik hastası olan biriydi. Genç yaşta kayak, jimnastik, vücut geliştirme ile ilgilenerek kendisini ve vücudunu geliştirdi. İngiltere’ye dayanarak sirk cambazı ,boksör ve İngiliz detektiflerine ’kendini koruma konusunda eğitmenlik yaptı. Birinci Dünya Savaşı döneminde ise ’yabancı düşman’ ilan edilerek Lanaester bölgesinde kampa alındı. Kampta hasta bakıcılık yapmaya, fitness ve kendi geliştirdiği teknikleri öğretmeye başladı. 1918 yılında grip salgınından İngiltere’de pek çok kişi hayatını kaybederken, kampta yaşayanların hiç etkilenmemesi üzerine Pilates ve tekniği ün kazandı. Pilates savaştan sonra Almanya’da metodunu geliştirmeye devam etti ve bu metodu şehir polislerine de öğretti. 1926’da ABD’ye göç eden Pilates, New York’da halen faaliyetlerine devam eden stüdyosunu kurdu.

Pilates’in altı prensibi

Başkent’te bir çok salonda Pilates eğitmenliği yapan Macar Emeşe Viragh Pilates’in altı temel prensibi olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

n Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak,bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.

n Kontrol: Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.

n Merkezleme: Pilates Metodu’nda ,doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.

n Akıcı hareket: Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.

n Kesinlik: Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.

n Nefes: Nefes alıp verme, panik olmadan sırıtan arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefesi tamamen boşaltıyoruz ve kanı temizlemiş olur.

PLATES NEDİR

Joseph Pilates’in ’kontroloji’ adını verdiği metodu zihin ve beden bütünlüğünü öngören denge nefes hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esnasına dayanan bir sistemdir. Joseph Pilates, egzersizlerini şöyle tanımlıyor: ’Sadece üç derste farklı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!