Her an bir facia yasayabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Her an bir facia yasayabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 00:00

İMO Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, yapı denetim firmalarının mesleki yetersizliğinin bir kez daha gözler önüne serildiğini vurguladı.

İNŞAAT Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, Etlik’te yıkılan istinat duvarında inceleme yaptıklarını belirterek, duvarda "ciddi bir imalat hatası olduğunu ve mühendislik hizmeti almadığını gözlemlediklerini" bildirdi.

YAPI DENETİM FİRMALARI

Ersan, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki istinat duvarının ciddiyetten ve mühendislikten yoksun inşa edildiğini, temel ve perde ebadının yeterli olmadığını ifade ederek, engebeli ve kot farklarının çok fazla olduğu arazilerde istinat duvarının, en az yapı kadar önem taşıdığını vurguladı. Ersan, söz konusu yapıların, yapı denetim firmalarının denetimi altında yapıldığına dikkati çekti.

DERS ALMIYORLAR

Ersan, "Gerek yapı denetim firmaları ve gerekse bu binaları denetleyen yapı denetçilerinin mesleki yetersizliği veya mesleği ciddiye almadığı görülmektedir" dedi. Ersan yaptığı açıklamada, "Bu tür hatalardan ders almayan üyelerimizi son kez uyarır, insan can ve malının ne kadar önemli olduğunu bilmelerini ve buna göre duyarlı olmalarını, mesleklerinin onurunu korumaları gerektiğini diliyor ve bekliyoruz" dedi.

Hepsini izleyeceğiz

İnŞaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, bu olayda kusurlu bulunan, meslek etiğini ve ahlakını yerine getirmeyen üyeleri "ciddi bir şekilde" izleyeceklerini söyledi.

Binaları da yıkabilir

İkİ bina arasındaki yıkılan istinat duvarının temizlenip yeniden yapılmasının Taşlı Sokak üzerinde bulunan bina için çok büyük bir risk taşıdığını belirten Ersan, şunları söyledi: "Çünkü istinat duvarı gerekli tedbir alınmadan temizlenmeye çalışıldığı zaman üstteki binanın kayma olasılığı vardır. Bina yapılırken mecburiyetten oluşan istinat duvarları bazı müteahhitler tarafından gereksiz masraf olduğu düşüncesiyle maliyeti düşürmek için mühendislikten yoksun ucuz yapılar olarak düşünülüp yapılır. Belediyelerimiz ruhsat verirken, istinat duvarının projelerini ve yapımını, bina yapımı kadar önemsemelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!