Hazar’dan füzeyle IŞİD’i vurdu

Güncelleme Tarihi:

Hazar’dan füzeyle IŞİD’i vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 21:21

Suriye’de hava operasyonlarını şiddetlendiren Kremlin, dün de Hazar Denizi’ndeki savaş gemilerinden fırlatılan 26 seyir füzesi ile IŞİD hedeflerini vurdu. Saldırı, Rusya lideri Vladimir Putin’in 63’üncü doğum gününe denk geldi. Esad rejimi de Rus hava desteği altında ülkenin orta kesimindeki Hama vilayetinde büyük bir kara operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

SURİYE’de 30 Eylül’den bu yana Esad rejimine muhalif cihatçı ve ılımlı güçlere hava operasyonu düzenleyen Rusya dün de Hazar Denizi’ndeki savaş gemilerinden ateşlenen seyir füzeleriyle IŞİD hedeflerini vurdu. ABD’nin Tomahawk seyir füzelerinin Rus versiyonu olan “Kalibar” tipi füzelerin fırlatılışının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 63’üncü doğum gününe denk gelmesi dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu yaptığı açıklamada, Hazar Denizi’nde konuşlanan Rus savaş gemilerinin 26 seyir füzesi fırlatarak, Suriye topraklarında IŞİD hedeflerinin vurduğunu açıkladı.

 

11 HEDEF VURULDU: Harekâtla ilgili Putin’e bilgi veren Şoygu, “Çarşamba sabahı Hazar Denizi filomuzda yer alan 4 savaş gemisi toplam 26 seyir füzesini Suriye yönünde ateşledi. Füzeler kontrollü biçimde 1.500 kilometre yol kat ettikten sonra Suriye’deki 11 IŞİD hedefini tam isabetle vurdu. Böylece ilk defa hava kuvvetlerinin yanı sıra Suriye’deki operasyonda denizden de ateş açmış olduk” dedi.

 

Haberin Devamı

IRAK VE İRAN ÜZERİNDEN: Füzelerin Suriye’de tam olarak hangi bölgeleri vurduğu açıklanmadı. Rusya’nın Hazar’dan ateşlediği füzelerin Suriye topraklarına İran ve Irak üzerinden geçtiği tahmin ediliyor. Bu gelişmeyle ilgili Rusya’daki askeri uzmanlar, “Rusya, Hazar’dan füzeleri ateşlemeden önce yüzde yüz İran ve Irak yönetimiyle görüşmeler yaptı” yorumunu yaptı.

 

BİRLEŞME ÖNERİSİ: Şoygu’nun açıklamalarının ardından Putin, “Son Paris ziyaretimde Fransa Cumhurbaşkanı (François) Hollande ilginç bir fikir vermişti. Buna göre Suriye’de Esad güçleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) IŞİD’e karşı güç birliği yapması sağlanabilir. Şu an ÖSO’nun kim olduğunu ve kim tarafından yönetildiğini bilmiyoruz. Ama eğer ÖSO’nun makul muhalefetin silahlı kanadı olduğunu düşünürsek, Esad güçleri ve ÖSO’nun ortak düşman olan IŞİD ve el Nusra Cephesi’ne karşı ortak hareket etmesi Suriye’deki politik çözüm için iyi bir başlangıç olabilirdi. Bu ilginç teklifin araştırılması için Dışişleri Bakanımız Sergey Lavrov’a gerekli talimatları verdim” dedi.

 

Haberin Devamı

‘KOLAY BİR İŞ DEĞİL’: Putin konuşmasında Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği füze operasyonunu da överek, “1500 kilometre ötedeki hedefi vurmak kolay bir iş değil. Gerçekleştirdiğimiz füze operasyonu ordumuzun ve askeri sanayimizin fevkalade çalıştığını ve görevini yerine getirdiğini gösteriyor. Bugün büyük başarı elde etmiş olsak bile savaşın daha bitmediğini de unutmamamız gerek” ifadelerini de kullandı.

 

RUS DESTEĞİNİ ALAN ESAD REJİMİ DE KARADAN SALDIRDI

Rusya’nın Suriye’de muhalif gruplara yönelik hava saldırılarının desteğini alan Esad rejimine bağlı güçler dün Hama vilayetinde geniş kapsamlı bir kara harekâtı başlattı. AFP’ye ajansına konuşan Suriyeli bir askeri kaynak, “Suriye ordusu Hama vilayetinin (ülkenin merkezi) kuzey kısımlarında Rus Hava Kuvvetleri’nin desteğinde bir kara operasyonu başlattı” dedi. “Suriye ordusu son operasyonlarında (muhalif kontrolündeki) İdlib vilayetinin güney bölgelerini Hama vilayetinin kuzey kısımlarından ayırmayı hedefliyor” diyen askeri kaynak, Hama operasyonun Kafr Zeita’ye yönelik ilerleme için Morek kentinin batısındaki Latmeen köylerinin kenar kısımlarını hedef aldığını söyledi. Rejim askerleri burada ağırlıklı olarak muhalif güçler ile Nusra’ya bağlı savaşçılarla çatışıyor.

 

Haberin Devamı

‘RUSYA, PYD’NİN DIŞINDA KENDİSİNE BAĞLI BİR KÜRT GÜCÜ KURMAK İSTİYOR’

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarına ilişkin, “Rusya’nın hava saldırıları o bölgeleri Türkmenlerden arındırarak, kendine bağlı Kürtleri yerleştirmek ve orada stratejik bir üs ihdas etmek için yapıldı” dedi. AA’ya konuşan Beyatlı, “Rusya, PYD’nin dışında kendisine bağlı silahlı Kürt grubu kurmak istiyor. Kürt gruplarını destekleyerek tarafına çekmek istemektedir. Tel Abyad’ın çevresi ve Kobani’nin köyleri ile Cerablus’ta çok ciddi sayıda Türkmen köyleri var. Bu bölge Rus bombardımanı, DAEŞ (IŞİD) ve PYD saldırılarıyla, boşaltılmak istenmektedir” dedi.

Haberin Devamı

ABD VE RUS UÇAKLARININ SURİYE’DE TEHLİKELİ YAKINLAŞMASI ÖNLENMİŞ

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’de Rusya ile ABD uçaklarının en az bir defa çok yakınlaştıklarını ve ABD uçağının son anda “emniyetli ayrım” manevrası yaparak uzaklaştığını bildirdi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davies, dün günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada olayın nerede meydana geldiği ve diğer detaylar hakkında bilgi vermedi. Amerikan Fox News kanalına göre ise Rus savaş uçakları, 30 Eylül’den bu yana en az 3 kez Amerikan insansız hava araçları MQ-1 Predator’lara yaklaştı. Kanala konuşan bir yetkili, “Ruslar çok yakından geçti ancak insansız hava araçlarımızın uçuşunu engellemediler” dedi.

Haberin Devamı

ABD: SURİYE'DE RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ YOK

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD'nin Suriye'de Rusya ile askeri işbirliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

Rusya'nın Suriye stratejisinin "feci şekilde kusurlu olduğunu" belirten Carter, şunları söyledi:
"Daha öne de açıkladığımız gibi, henüz Rusya açısından böyle kusurlu, feci şekilde kusurlu bir stratejide işbirliğine hazır değiliz."
"Rusların açıklamalarının aksine, Rusya'yla işbirliği konusunda anlaşma sağlamış değiliz, bu hatalı stratejiye devam ettikleri ve bu hedefleri vurdukları sürece de sağlayamayacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!