'Hayal kurun ve asla vazgeçmeyin'

Güncelleme Tarihi:

Hayal kurun ve asla vazgeçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2017 23:37

ABD’de, genç bilim insanlarına verilen en prestijli ödülü alan 102 kişi arasında bulunan Doç. Dr. Nurçin Çelik ve Doç. Dr. Sinan Keten, Hürriyet’e konuştu: Başarımızın ardında hayal kurmak ve asla vazgeçmemek var.

Haberin Devamı

ABD’de bizzat ‘Başkan’ın onayıyla verilen Başkanlık Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Ödülü’ne (PECASE) layık görülen 102 kişi arasında, bu yıl Doç. Dr. Nurçin Çelik ve Doç. Dr. Sinan Keten de vardı.

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi’nin koordinasyonunda, ABD Başkanı Barack Obama adına verilen PECASE, ülkede genç bilim insanlarına verilen en prestijli ödüllerden. Ödülü kazanan bilim insanlarının araştırmalarına kaynak sağlanıyor, kurumlarla işbirliği yapmalarının önü açılıyor. Bu yıl savunma, eğitim, enerji ve istihbarat da dahil birçok alanda çalışmalar yapan 102 genç bilim insanı ödüllendirildi. Miami Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurçin Çelik ve Northwestern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sinan Keten, bu çok önemli kariyer ödülüne, ‘savunma’ kategorisinde layık görüldü. Hürriyet olarak, 30’lu yaşların başındaki bu iki Türk bilim insanıyla konuştuk. Başarılarının sırrını hayal kurmak, vazgeçmemek ve çok çalışmak olarak açıklayan akademisyenler, bu ödülü almaktan onur duyduklarını söyledi. İşte iki bilim insanının anlattıkları:

Haberin Devamı

Hayal kurun ve asla vazgeçmeyin

GENÇLER KENDİNE İNANSIN

Doç. Dr. Nurçin Çelik (Miami Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi): “Beyaz Saray’ca verilen PECASE’de rekabet çok yüksek. Washington, geleceğin şekillenmesinde rol oynayabilecek çapta önemli araştırmaları seçiyor. Bu yıl iki Türk’ün ödülü almasından gurur duyuyorum.

Bilim için çalışmak isteyen gençler asla vazgeçmesinler. Zorluklar her zaman karşımıza çıkacak ama bilim adına ellerinden geleni artlarına koymazlarsa başarıya ulaşacaklar. Kendilerine inansınlar ve buna göre hareket ederek, geleceklerini planlasınlar. Orta gelirli bir ailenin çocuğuyum. Beş kardeşiz, en küçükleriyim. Babam bir eğitim gönüllüsüydü. Eğitim almamız için tüm desteği verdi. Bir başarı varsa, bu kesinlikle bir kişiye bağlı değil, takım işi. Ailemin akademik hayatımın her anında yanımda olduğunu hissediyorum. Ödülü bize Başkan Barack Obama verdi. Ancak sanırım (onun yerine gelecek) Donald Trump’ın katılacağı bir ödül töreniyle alacağız. Şu an tarihi net değil. Muhtemelen başkanlık koltuğundaki değişimden sonra yapılacak.”

Haberin Devamı

Hayal kurun ve asla vazgeçmeyin

‘TÜRKİYE’DE ÇOK BÜYÜK BİR CEVHER VAR’

Doç. Dr. Sinan Keten (Northwestern Üniversitesi McCormick Mühendislik Fakültesi’nde öğretim üyesi): “Babam makine mühendisi. Ortaokul ve liseyi Robert Kolej’de okudum. Bilim konusunda gençlere çalışmalarını ve hayal kurmalarını öneriyorum. Hayal kurup bunun için çalıştıklarında istediklerinin gerçek olmaya başladığını görecekler. Başarı için şans da etkili bir faktör. Bazen insanın karşısına öyle fırsatlar çıkıyor ki, bunları değerlendirmek de çok önemli. Türkiye’de çok büyük bir cevher var, fırsat tanındığında iyi işler yapılıyor. Geçen yıl verdiğim bir derste sınıfımda 10 Türk öğrenci vardı. Türkiye’den öğrenciler, ABD’nin lider üniversitelerinde çalışıyor ve bilim dünyasına katkıda bulunuyor.”

Haberin Devamı

MIT’TE BURSLUYDU

Doç. Dr. Sinan Keten: “Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden 2005’te mezun oldum. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) doktoramı burslu yaptım. Şu an Northwestern Üniversitesi McCormick Mühendislik Fakültesi’nde çalışıyorum. Ödüle layık görüldüğüm için onur duyuyorum. 2015’te Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından verilen ‘Genç Araştırmacılar Ödülü’nü aldım. Araştırmalarımız, uzun vadede doğadaki malzemeleri ve tasarım ilkelerini daha iyi anlamamıza, değerlendirmemize ve öğrendiklerimizi yeni mühendislik malzemelerine çevirmemize olanak tanıyacak. Bu üniversite dünyada ilk 20’de yer alıyor, bilim insanlarına kaynak ve iyi bir çalışma ortamı sunuyor. Araştırmalarımı birkaç yıl daha burada sürdüreceğim.”

Haberin Devamı

‘AKILLI ŞEHİRLER’ PEŞİNDE

Doç. Dr. Nurçin Çelik: “Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden 2006’da onur belgesi alarak mezun oldum. Arizona Üniversitesi’nde doktoramı 2008’de tamamladım. 2010’dan beri Miami Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde direktörlüğünü yaptığım Simülasyon ve Optimizasyon Laboratuvarı’nda çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu alan sayesinde akıllı şehirler yaratmak mümkün. Bu alan, başta savunma sanayisi, enerji gibi birçok sektörün ilgisini çekiyor. 2013’te Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nden de ödül aldım. Yakın vadede araştırmalarımı ABD’de sürdüreceğim. Burada kaynak sağlanıyor, rahatça araştırma yapabiliyoruz. Türkiye’de Boğaziçi ve Orta Doğu Teknik gibi lider üniversitelerde, çok iyi çalışmalara imza atılıyor, Benim laboratuvarımda da donanımlı ve parlak iki Türk öğrenci var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!