Hatay'da ormanlar İHA'yla izlenecek

Güncelleme Tarihi:

Hatayda ormanlar İHAyla izlenecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 17:16

Hatay'da ormanlar İHA'yla izlenecek

Haberin Devamı


HATAY Valiliği koordinasyonunda Orman yangınlarıyla mücadele komisyonu toplantısı yapıldı.
Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez başkanlığında gerçekleştirilen komisyon toplantısında, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, geçtiğimiz yılların değerlendirmesini içeren bir sunum yaparken, toplantıya katılan kumrum temsilcilerinden işbirliği yapmalarını istedi.
Hatay genelinde gerçekleştirilen Orman İşletme Şefliği çalışmaları ve Hatay'da yangınlara karşı alınan önlemler hakkında bilgiler veren Ketmen, geçen yılın yangın konusunda çok başarılı geçtiğini belirterek bu yıl da aynı başarıyı yakalamak istediklerini söyledi. Ketmen yüzde 38'i ormanlarla kaplı olan Hatay'ın en riskli bölgelerden biri olduğunu, alınan önlemlerin bu riski göz önüne alarak hayata geçirildiğini, bu kapsamda bu yıl insansız hava aracı kiralanıp ormanların takip edileceğini söyledi.
200 İŞÇİ, 2 HELİKOPTER, 1 UÇAK
Hatay genelinde orman yangınlarıyla mücadele kapsamında hizmet veren işçi ve ekipmanlar hakkında bilgiler veren Ketmen şöyle konuştu:
"Antakya'da orman yangınlarıyla mücadelede 200 işçimiz çalışıyor, bu kişilerden bir kısmı kulelerde, bir kısmı araç şoförü geri kalan kısmı ise yer ekibi olarak görev yapıyor. 20 arazöz, 10 su tankı, 12 ilk müdahale aracı, 2 dozer, 2 greyder, 2 helikopter ve 1 uçak ile görev yapıyoruz. Helikopter ile uçak Haziran ayında göreve başlayıp Kasım ayında görevlerine son veriyoruz."
130 YANGINDA 200 HEKTAR KÜL OLDU
Son 2 yılda Hatay genelinde yürütülen çalışmalar sonucu orman yangınlarında büyük düşüş sağlandığını kaydeden Ketmen şöyle devam etti:
"Hatay'da yangınlarla mücadele konusunda son iki yıl çok başarılı geçti, Hataylılar yangın konusunda çok duyarlıydı, piknik yapmak için belirlenen yerleri tercih ettiler ve bu konuda duyarlılık gösterdiler. Hatay maalesef yılın 12 ayı yangın yaşanan bir il, günün her saati, haftanın her günü, yılın her ayı Hatay'da büyük bir yangın çıkma ihtimali çok yüksek. Yangınlardan korunmak için vatandaşlarımızın özellikle orman köylülerimizin piknik yaptıktan sonra ateşleri söndürmeleri, sigara izmaritlerini ormanlık alan atmamalarını istiyorum. 2016 yılında Türkiye'de en az yangın yaşayan illerden birisi olduk, bunda vatandaşlarımızın katkısı çok büyük. Geçen yıl yaklaşık 130 civarında yangın çıktı ve bu yangınlarda ortalama 1 buçuk hektar alan yandı, 200 hektar civarında bir alan kaybımız oldu, bu rakamlara bakarsak çok başarılı bir sezon geçirdik diyebilirim."
Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez ise bu toplantıyla Hatay'daki kurumlar arası bağlantıyı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, bu yıl çok yangınsız bir sezon geçirme temennisinde bulundu.

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!