Hatay'da Adli Yıl açılışı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Hatayda Adli Yıl açılışı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2017 15:19

Hatay'da Adli Yıl açılışı yapıldı

Haberin Devamı

Hatay'da 2017-2018 Adli Yılı açılışı sebebiyle Antakya Atatürk Anıtı'nda çelenk töreni düzenlendi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hatay Barosu ortaklığında düzenlenen adli yıl açılış töreninde anıta çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Düzenlenen törende konuşan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, yeni adli yılın geçen yıldan kalan birçok sorunla açıldığını kaydetti.
Yargının ağır sorunlarıyla yeni adli yıla başlamanın verdiği rahatsızlığa dikkat çeken Dönmez, "Hepimiz anayasaya, hukuk devletine, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, insan haklarına inanan yurttaşlarız. Bu inancımızda tereddüt dahi duymayız. Ancak hain 15 Temmuz kalkışmasının üzerinden bir yıl geçmesine karşın, ülkemizdeki OHAL düzeni ve bir yılı aşkın süre içinde çıkartılan 28. KHK ile yönetilme tarzı sona erdirilmemiştir. OHAL'in yurttaşlara değil, devlete karşı ilan edildiği söylemi tamamen bir yanıltmacadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi eliyle düzenlenmesi gereken en netameli konulardan en basit düzenlemelere kadar olan her şey KHK'ler eliyle düzenlenir hale gelmiştir. Dolayısıyla anayasada tanımını bulan yasama yetkisinin Türk milleti adına TBMM'ye ait olduğu ve bu yetkinin devredilemeyeceği hükmü uzun bir süredir işlevsizdir. Anayasa ile yapılan değişiklikle birlikte, Türk Milleti adına yargı yetkisini bağımsız olarak kullanan mahkemeler ayrıca tarafsızlıkla da donatılmıştır. Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır. Hakimler görevlerinde bağımsız ve tarafsızdırlar. Anayasaya, kanunlara ve vicdani kanaatlerine ve hukuka uygun olarak hüküm verirler. Mahkemelerin şeklen dahi olsa tarafsız görünmeleri gereken bir ortamda, Danıştay Başkanının iliklemeye çalıştığı cüppesine ilave olarak, Adli Yıl açılışlarındaki yargı mensuplarının ayağa kalkan ve alkışlayan görüntüleri ve Anayasa Mahkemesi Başkanının eğilme görüntüleri bu bağımsızlık ve tarafsızlık algısına terstir" dedi.
Dönmez, yeni KHK'larla yargıda bağımsızlık ilkesine ters düşen birçok değişikliğe imza atılmasının sorunlara neden olduğunu da aktardı.

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!