Harşena Kalesi Türkiye'nin görkemli 3’ncü kalesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Harşena Kalesi Türkiyenin görkemli 3’ncü kalesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 12:54

Harşena Kalesi Türkiye'nin görkemli 3’ncü kalesi oldu

Haberin Devamı

Sinan HARMANCI/AMASYA,(DHA)- KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığınca Türkiye’de en görkemli kaleler sıralaması yapıldı. Sıralamada, Amasya’da denizden 700 metre Yeşilırmak’tan ise 300 metre yüksekte bulunan Harşena Kalesi Türkiye’nin görkemli 3’ncü kalesi oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘www.kulturportali.gov.tr’ internet adresi üzerinden bu yıl Türkiye’nin en görkemli 13 kalesini sıraladı. Türkiye’nin görkemli kaleleri arasında Amasya il merkezinin kuzeyini kaplayan Harşena Dağı üzerinde denizden 700, Yeşilırmak’tan 300 metre yüksekte bulunan şehrin tarihi değerlerinden Harşena Kalesi 3’ncü sırada yer aldı.

Amasya Valiliği de konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Kalenin heybetli duruşu, eşsiz manzarası ile her daim adından söz ettireceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlk iskânı Eski Tunç Çağına kadar uzanan kalenin görsel dokusu Helenistik Çağdan Osmanlı Dönemine kadar uzanan bir sürece aittir. Amasya Kalesi, tarihi mücadeleler içinde birçok kez el değiştirmiş ve bunların çoğunda tahrip olmuştur. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde birçok saldırıya uğrayan kale her seferinde yeniden inşa edilmiştir. Kale 1075’te Türklerin Amasya’yı fethetmesinden sonra önemli bir onarım görmüştür. 18’nci yüzyıla kadar kullanılan kale, bu yüzyıldan sonra askeri önemini kaybetmiştir. Günümüzde kalenin güney yamaçlarında beş adet anıtsal Helenistik Dönem Pontus Krallarına ait kaya mezarı bulunmaktadır. Amasya’ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin en önemli uğrak yerlerinden olan Amasya kalesi tarihi, heybetli duruşu, eşsiz Amasya manzarası ile her daim adından söz ettirecektir”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!