Halk Sağlığı Müdürü'nden tasarruf çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Halk Sağlığı Müdüründen tasarruf çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 11:06

İZMİR Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, 16 Ekim Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyadaki iklim değişikliğinin açlığa yol açabileceğini belirterek, "Ormanlarımıza sahip çıkmamız, daha az enerji tüketmemiz, suyu, toprağı, dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az gıda israf etmemiz gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını belirten İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Bediha Salnur, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bu yılki 16 Ekim Dünya Gıda Günü Teması “İklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli" oldu. İklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği ve buna bağlı olarak açlık tehlikesinin baş göstereceği öngörüsü var. Bunun için önlemler almaya başlamak gerekiyor. Bu önlemlerin ne olacağı üzerine düşünmek gerek. Neler yapabiliriz? Ormanlarımıza sahip çıkmamız, daha az enerji tüketmemiz, daha az kirliliğe sebep olan enerji kaynaklarını kullanmamız, suyu, toprağı, dünyanın değerli doğal kaynaklarını korumamız, daha az gıda israf etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte, günümüzün en önemli gıda sorunlarından biri sağlıklı gıdaya ulaşım. Üreten ile tüketen arasındaki aracılar çoğaldıkça gıdaların sağlık güvenirliliği de ister istemez düşüyor" dedi.

Haberin Devamı


"KOMŞUSUNA BİR TAS ÇORBA GÖTÜREN KALMADI"
Sanayileşmenin yan etkisi olarak yediklerimizin sanayileştiğine vurgu yapan Salnur, şunları söyledi:
"Daha çok paketler daha çok hazır gıdalar girdi yaşantımıza. Ancak bu süreçte üretebileceğimiz yerlere kadar sınırları zorlamak en güzeli. Örneğin hazır meyve suları tüketmek yerine Ege Bölgesi'nin bolluk pazarlarındaki meyvelerinden alıp meyve suyu yapılabilir. Ekmek, salça, turşu, tarhana, reçel ilk elden aklımıza gelen ev yapımı ürünler. Dünya gıda günü aynı zamanda açlıkla mücadele günü gıda iletişimsizliğine son! İklim değişikliği ve oluşabilecek açlık tehdidine karşı en büyük tedbir kültürel alışkanlıklarımızı devam ettirmek. Obeziteden açlığa, hijyenden aşırı hazır gıda tüketimine kadar gıda ile ilgili yaşanan sorunların tümünde altta yatan neden bir tür iletişimsizlik. En basiti, açlık, bir gıda iletişimsizliği. Obezite bir gıda iletişimsizliği. Bolluk bilinci, paylaşma bilinci gerek. Komşusuna bir tas çorba götürenimiz kalmadı belki de. Gıda iletişimsizliği denilebilecek bir durum bu gün dünya genelinde açlıklara sebep olan. Bir yerlerde birileri açsa, başka bir yerlerde ambarlar dolusu buğdaylar döküldüğü içindir."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!