Hal esnafının sıkıntılarına çözüm bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Hal esnafının sıkıntılarına çözüm bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2017 12:53

Hal esnafının sıkıntılarına çözüm bekleniyor

Haberin Devamı

ADANA, (DHA) - ADANA Ticaret Odası (ATO) 2. Grup Meslek Komitesi üyeleri Cemal Akın ile Sedat Şenyürek, Meclis toplantısında yaptıkları sektörel sunumlarında hal esnafının yaşadığı sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Komisyoncuların, üreticiden tarlalarda aldıkları ürünlerin iş yerlerine nakli sırasında konuyla ilgili tüm bilgileri, 'Hal Bildirim Formu'na yazmalarına rağmen kamu zararı oluşturmayan çok küçük hatalara bile büyük para cezaları uygulandığını ifade eden Sedat Şenyürek bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Şenyürek, "Esnafın doldurduğu Hal Bildirim Formu'nda yer alan üretim yeri, saati, araçların plakası gibi bilgilerde sehven yanlışlık yapılması durumunda tekrar bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu hükme karşılık, hatanın düzeltilebilmesi yetkisi sadece Hal Uygulama Yöneticisi'ne verilmiştir. Bu durum, ilgili yöneticiye her zaman ulaşılamadığından mağduriyetlere neden olmaktadır. Yanlış bildirim yapan komisyoncu, herhangi bir kamu zararı olmamasına karşın cezalı hal rüsumu cezası ödemek zorunda kaldığından büyük haksızlığa uğramaktadır. Vatandaşın mağduriyetine yol açan bu uygulamanın kamu vicdanını da rahatsız etmesinden dolayı, bildirim değiştirme ya da düzeltme yetkisi esnafa ve hal yöneticilerine verilmelidir" dedi.
Sebze ve Meyve Ticareti ile Toptancı Hali Uygulamaları Mevzuatı'nda yapılması gereken değişiklikler konusunda da açıklamada bulunan Cemal Akın ise şöyle konuştu:
Hal kayıt sisteminin çalışmadığı durumlarda kullanılması zorunlu E-5 formları, en yakın toptancı hali dışında, esnafın bağlı olduğu hallerden veya il ticaret müdürlüklerinden de alınabilmeli veya doldurulabilmelidir. Ülkemizden transit geçen sebze ve meyve ürünleri hakkında bildirim yapılması zorunluluğunun olup olmadığı hususlarında bir açıklık bulunmadığından bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Organik tarım ve iyi tarımdan rüsum alınmamasına rağmen bu ürünlerle ilgili bildirim yapma zorunluluğu mevcuttur. İyi tarım ve organik tarımdan yapılacak analiz raporları gereğince rüsum alınması gerektiği kanaatindeyiz. Bu durumda belediyelerin gelirleri artacağı gibi, devlet tarafından alınan vergi ve belediyelerin alacağı rüsum oranında bir denge oluşturularak, devlet tarafından alınacak vergi oranlarının iyileştirilmesi mümkün olabilecektir. İhracata konu olan gümrüklenmiş mallarda bildirim yükümlülüğünün kaldırılması gerekmektedir. Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde kontrol ve denetim mekanizmaları, ilçe belediyelerine devredilmemesi gerekmektedir. Yasada belirtilen; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve kesme çiçek benzeri ürünlerin hal düzeninde yer alması gerektiği belirtilirken, bunun nasıl uygulanabileceği konusunda bir açıklık bulunmadığından ilgili yönetmelikte bu konuda düzenleme yapılması gerekmektedir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!