Hacettepe’ye 24 saat açık kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe’ye 24 saat açık kütüphane
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2008 00:00

Ankara Hürriyet’in geçtiğimiz hafta bu köşede duyurduğu Londra’da öğrencilerin ’24 saat kesintisiz kütüphane eylemi’nin ardından, Hacettepe Üniversitesi bu uygulamayı hayata geçirdi.

Londra Ekonomi Okulu öğrencileri okullarındaki kütüphanenin 24 saat açık kalması için eylem yapmışlardı. İngiltere’de öğrenciler 24 saat açık kütüphane için eylem yapadursunlar, Hacettepe Üniversitesi’’de bu uygulamaya geçildi bile. Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampusündeki kütüphanede "24 saat hizmet" geçen hafta başladı.

Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Geçim proje için şunları söyledi:

"Bizim amacımız Beytepe’yi 24 saat yaşanılır bir yer haline getirmek. Bizler burada bilim üretmek, çalışmak için varız. Bunun için ilk adımı kütüphaneyle yaptık. Bu proje her ne kadar bizlere ait olsa da destekçileriyle varoldu. Kütüphane personeli de gönüllü olarak bu işe yeşil ışık yaktılar."

Bu uygulamayla birlikte yurda giriş çıkış saatleri de yeniden düzenleniyor. Elektronik kartla yurt ve kütüphane ilişkilendirilecek. Böylece öğrenci yurda giriş saati açısından problem yaşamayacak.

Öğrencilerden olumlu mesajlar aldığını söyleyen Geçim, "Projenin hayata geçtiği ilk gün kütüphaneye girenlerin sayısı gayet iç açıcı" dedi. Sınav zamanı yaklaştıkça kütüphanenin kullanımında daha da artış olacağı görüşü hakim.

Hacettepe Üniversitesi, Türkiye’de bir başka ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Geçim, Hacettepe’de 24 saat açık kütüphanenin ardından 24 saat açık laboratuvar projesinin de yolda olduğu müjdesini verdi.

Saç tarzı okuldan uzaklaştırdı

ERKEK öğrencilerin uzun saçlı geldikleri için okula alınmadıkları, hatta okul yöneticilerinin ellerinde bir makas ile bir tutam saç kesmeleri, hepimizin anılarında yeri olan bir tablodur. Bu olaylara tepki gösteririz, ancak çoğu zaman diğer ülkelerdeki benzerlerini görmezden geliriz. İngiltere’de Katolik Dil Okulu’nda da böyle garip bir olay yaşandı.

Özel bir şirkette asistan olarak çalışan Julie, iş çıkışı eve dönünce yatılı olarak Katolik Dil Okulu’nda okuyan 12 yaşındaki oğlunu evde görünce çok şaşırdı. Çünkü o gün, oğlunun eve gelme günü değildi. Jack’in o gün, o saatte evde olma sebebi saç şekliydi.

Saç kesimi kulaklarından ensesine kadar tren rayı gibi iki adet çizgi ve ünlü bir markanın işaretiydi. Okul yetkilileriyle görüşen Julie, "Oğlunuzun saç tarzı okul içerisindeki nizama uymamaktadır. Bu şekilde devam etmesine müsaade edemeyiz. Saçları uzayana kadar okula gelmemesi daha iyi olacaktır" açıklamasıyla karşı karşıya kaldı.

Okul müdürüyse, Rosseland Free Press’e yaptığı açıklamada "Okul içerisinde disiplini sağlamak zorundayım. Her öğrenciye ufak tefek müsamaha göstermeye kalkışırsak okul içerisinde disiplin kalamaz. Bizim yaptığımız kötü bir şey değil okul kuralları çerçevesinde öğrencileri bir hizada toplamaktır" dedi.

Bilgisayarlı eğitime fahiş fiyat

BIRMINGHAM’daki okullarda bilgisayarlı eğitim yapılıyor. Ancak her veli bunu karşılayacak bütçeye sahip değil. Her veli, öğrenci başına 432 Euro ödemek zorunda. Eğer iki çocuğu varsa bu fiyat da doğal olarak iki katına çıkıyor. Çocuklarının iyi eğitim almalarını isteyen veliler bu parayı ödemek zorunda kalıyorlar. Böyle bir talep olunca düşük gelirli aileler zor duruma düşmüşler ve Eğitim Bakanlığına toplu mektup yazmışlar. Öğrencilerin sorunsuz eğitimlerine devam etmeleri için yanıt bekleniyor.

Öğrencilere ücretsiz yemek

HER öğrenciye ücretsiz yemek projesi şu anda sadece ilkokul öğrencileri için düşünülüyor. İngiltere’deki Liberaller bu projenin yerel seçimler yaklaştığı için gündeme geldiğini öne sürerlerken, İşçi Partililer bu projeyi öğrenciler okulda sağlıklı beslensinler diye yaptıklarını savunuyorlar. Amerika, İngiltere gibi ülkelerde obeziteyle savaş son sürat devam ederken böyle bir projeye veliler de sıcak bakıyorlar. Çocuklarının fast-food yerine okulda sağlıklı beslenmeleri velilerin de hoşuna gidiyor.

Liberallerin Bolton News’e verdikleri demeç şöyle:

"İşçi Partisi’nin bu yaptığını hiç de hoş bulmuyoruz. Yerel seçimler yaklaşırken böyle bir proje sunmaları tatamiyle oy kaygısından kaynaklıdır. Geçtiğimiz hafta yıllık bütçe komisyonu toplandı. Eğer böyle bir projeleri varsa bile seçimlerden sonraya kalır çünkü bu projeleri için ek bütçe ayırmak gerekir".

Fransa’da eylemlerin sonu gelmiyor

FRANSA’da şu sıralarda eylem hazırlığı var. Taksi plaka fiyatlarını beğenmeyen taksiciler, kuaför açmak için alınan paranın fazlalığından yakınanlar, metroda çalışanlar, tren garında çalışanlar derken, sırada sürücü kursu sahipleri var.

Geçen ay yolları kapatan taksicilerin ardından sürücü kursu sahipleri, eylem hazırlığında. Şikayetleriyse ehliyet almak için beklenen sürenin fazlalığı. Yaklaşık 200 öğrencisi olan bir sürücü kursu sahibi, "200-300 müşterimiz var. Ehliyeti almak için beklenilen süre çok fazla. Müşterilerimiz bizden kaynaklı olduğunu düşünüyorlar. Açıklamalarımızı mantıklı bulmuyorlar. Mağdur durumda olan biz oluyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!