Hâlâ başkanım

Güncelleme Tarihi:

Hâlâ başkanım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Valilik tebligatının hukuk dışı olduğunu belirten Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinin sürdüğünü iddia etti. Dünya Ekonomik Forumu toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla katılan Erdoğan, izinli olduğu için 10 Kasım törenlerine katılamayacağını bildirdi.

Danıştay kararıyla görevinden alınan Tayyip Erdoğan, dün belediye başkanlığı görevinin sürdüğünü ileri sürerken, avukatları da İstanbul Valiliği'nin yaptığı, görevden alma telbigatının hukuk dışı olduğunu ileri sürdüler. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) toplantısına ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ sıfatıyla katılan Erdoğan, ‘‘Benim vermiş olduğum hukuk mücadelesi, bu koltukta bir kaç gün daha fazla kalma mücadelesi değildir. Bu, başkanlık makamının hukukunu koruma mücadelesidir’’ dedi. 20 günlük yasal izin hakkını kullanmakta olduğunu da söyleyen Erdoğan, görevden alınmasına ilişkin kararı yasalara uygun olmadığı için tebliğ etmeyen İstanbul Valiliği yetkilisinin (Reşat Kartal) görevden alındığını da iddia etti.

Toplantıdan sonra basın mensuplarının, görevinden alınmasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi:

‘‘Bu, ‘Ben yaptım oldu' anlayışının Türkiye'de egemen olmaması mücadelesidir. Danıştay'ın verdiği kararın, Danıştay vasıtasıyla tebliğ edilmesi gerekir. Başkan Vekili arkadaşımız görevini yürütüyor. Cumartesi günü itibariyle 20 gün izne ayrıldım. Ama tebligat postayla yapılabilir.’’

Bir soru üzerine, izinli olduğu için 10 Kasım Atatürkü anma törenlerine katılamayacağını, kendisini Başkan Vekili Ali Müfit Gürtuna'nın temsil edeceğini belirten Erdoğan, bir başka soru üzerine de İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'nin bu uygulaması karşısında hukuk yollarına başvuracağını söyledi.

Erdoğan'ın avukatlarından Hayati Yazıcı da, valilikçe yapılan tebligat işleminin iptali için İdare Mahkemesi ve İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunacaklarını bildirdi. İstanbul Valisi'nin tavrını ‘Hukuk dışı ve bir saltanat mantığının yansıması’ olarak niteleyen Yazıcı, Danıştay kararının mahkemece tebliğe çıktığını da söyledi. İstanbul Valisi Erol Çakır'ın hukuki ölçüler dışında keyfi hareket ettiğini öne süren Yazıcı, konunun FP'li milletvekilleri aracılığıyla TBMM'ye gelmesini beklemeden, İçişleri Bakanlığı'nın müdahalede bulunması gerektiğini söyledi.

Kutan: Vali ANAP İl Başkanı gibi...

FP Genel Başkanı Recai Kutan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yasa gereği görevden alan İstanbul Valisi Erol Çakır'ı, ‘ANAP İl Başkanı gibi çalışmakla’ suçladı. Kutan dün toplanan FP Başkanlık Divanı öncesinde yaptığı açıklamada, Danıştay'ın, Erdoğan'ın başkanlıktan düşürülmesine ilişkin kararının henüz kesinleşmediğini iddia etti. Danıştay 8'inci Dairesi'nin kararına, Erdoğan'ın 15 gün içinde itiraz etme hakkının bulunduğunu belirten Kutan, bu itirazın ise Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'nda bir ay içinde sonuçlandırılacağını anımsattı. Kutan, İstanbul Valiliği'nin ise bu sürecin işlemesi bir yana, Danıştay dairesinin kararının tebliğini bile beklemeksizin harekete geçip, Erdoğan'ı görevden uzaklaştırdığını ve Perşembe günü de Belediye Meclisi'ni yeni başkanı seçmek üzere toplantıya çağırdığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!