Güvenpark'a yer altı otoparkı

Güncelleme Tarihi:

Güvenparka yer altı otoparkı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:07

Ankara'nın simgelerinden biri olan Güvenpark’taki dolmuş ve otobüs işgalinin, yalnızca yer altı otoparkı ile çözülebileceğini belirten Başkan Melih Gökçek, yeni bir proje çizdirdiklerini, birkaç ay içerisinde ihaleye çıkacaklarını söyledi. Gökçek, "Bizim oraya mutlaka yer altı otoparkını yapmamız gerekiyor. Bu projeyle otobüs ve minibüsleri yer altına alacağız. Üst kısmı ise tamamen parkın devamı olacak, meydan gibi olmayacak ama yeşil alan olacak" dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Hürriyet’in, ‘Güvenpark’ta neler oluyor’ başlığıyla gündeme getirdiği Kızılay’ın kalbindeki araç karmaşasıyla ilgili konuştu.
Başkan Gökçek, Güvenpark’i dolmuş ve otobüs işgalinden kurtarmak amacıyla geçmiş yıllarda yer altı otoparkı projesi hazırladıklarını ancak meslek odaları ve Çankaya Belediyesi’nin mahkemeye başvurarak, projeyi iptal ettirdiğini söyledi. Güvenpark için yeni bir proje çizdirdiklerini ifade eden Gökçek, birkaç ay içerisinde ihaleye çıkacaklarını kaydetti.
Projeyle Güvenpark’taki dolmuş ve otobüsleri yer altına alacaklarını belirten Gökçek, şöyle devam etti:

İKİ KEZ DURDURULDU

‘Güvenpark’a yer altı otoparkı’ projesini geçmiş yıllarda hazırladık. Çankaya Belediyesi ve odalar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kabul ettiği projeleri son derece saçma gerekçelerle mahkemeye müracaat ederek iki kez durdurdu. Ama kalıbımı basarım yine Çankaya Belediyesi ve Mimarlar Odası, zekalarını konuşturup dava açmaktan geri kalmayacaklar. Bu manada yargıya güveniyorum. Yargı, eskiden olduğu gibi olaylara subjektif bakmıyor. Kent yararını ön planda tutuyor. Dolayısıyla bu sefer bu projeyi gerçekleştireceğimizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘İKİ KİLOMETRE YÜRÜSÜNLER’

Bu konuda çok bilen Mimarlar Odası’na ‘Madem buraya yer altı otoparkı yaptırmak istemiyorsunuz, buradaki dolmuşları bir yere kaldıralım, bize bir tavsiyede bulunun’ dedik. Mimalar Odası, üstün kabiliyetini göstererek dolmuş duraklarının Maltepe Camisi’nin üstündeki araziye yani eski Maltepe Pazarı’na kaldırılmasını istedi. ‘İnsanlar ellerinde paketler veya çantalarla Maltepe’den Kızılaya iki kilometre yol mu yürüyecek’ dediğimizde ‘Yürüsünler’ cevabını aldık. Biz de Mimarlar Odası’nın bu üstün görüşünü kabul etmedik. O gün bugün bu karmaşa devam ediyor.

BİRKAÇ AYA İHALEYE ÇIKACAK

Bizim oraya mutlaka yer altı otoparkını yapmamız gerekiyor. Şimdi yeniden bir proje hazırlattık, proje çizildi. İhalesini de birkaç ay içerisinde yapacağız. Bu projeyle otobüs ve minibüsleri yer altına alacağız. Otobüs ve minibüsler için ayrı ayrı giriş ve çıkış olacak. Vatandaşlar için bekleme salonları da yer alacak. Üst kısmı ise tamamen parkın devamı olacak, meydan gibi olmayacak ama yeşil alan olacak.

Haberin Devamı

1998’DE İKİ KEZ PROJE YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, Güvenpark’ta yer altına otopark yapmak için 1998’de bir proje hazırladı. Proje için Güvenpark’ın bulunduğu 9441 numaralı ada üzerinde 1/5000’lik Nazım İmar Planı değişikliği yapılarak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandı. Büyükşehir, onaylanan plan değişikliği sonucu 1/500 ölçekli Güvenpark Restorasyon Projesi’ni yaptı. Bölgenin 1. derece sit alanı olması sebebiyle Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu projenin uygun bir şekilde yapılması şartıyla projeyi yeniden Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Büyükşehir Belediyesi ikinci kez Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Kararı’na uygun bir şekilde 1/5000’lik plan ile Nazım İmar Planı değişikliği yaptı. Değşiklik yapılan ve Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da onaylanan proje, Çankaya Belediyesi tarafından mahkeme kararıyla iptal ettirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!